Vládla kvůli Věcem veřejným odložila rozhodnutí o vyrovnání státu s církvemi

21. prosinec 2011

O církevních restitucích vláda nakonec rozhodne až příští rok. Ministři dnes debatu o klíčovém zákonu přerušili. Věci veřejné totiž chtějí vědět, kde stát peníze pro církve vezme.

Požadují také, aby se na toto téma sešla porada ekonomických ministrů. Místopředsedkyně Věcí veřejných a vicepremiérka Karolína Peake ale ujišťuje, že strana respektuje koaliční dohodu a vyrovnání podporuje.

„Já doufám, že najdeme východisko, jehož výsledkem bude schválení tohoto zákona, ale myslím, že je fér vůči nám jako koaličním partnerům, abychom odpověď na tuto otázku znali. A ptali jsme se na ni ve všech fázích projednávání tohoto zákona – jak v pracovních komisích, tak při schvalování návrhu věcného záměru zákona, tak nyní u paragrafového znění. Není to z naší strany žádná nová otázka,“ vysvětluje.

Premiér Petr Nečas odmítl požadavek nejmenší vládní strany komentovat. Pouze zdůraznil, že obsah normy je výsledkem dohody nejen v koalici, ale také s církvemi.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda se zřejmě přikloní k původně dohodnuté úpravě církevních restitucí

„Čili jakýkoliv parametrický posun v této dohodě znamená ho nejenom dohodnout v koalici, ale znamená ho dohodnout s našimi partnery – a ještě ti se musí dohodnout mezi sebou. To je třídimenzionální politický problém. Čili já jsem přesvědčený o tom, že všichni členové koaliční vlády jsou si plně vědomi důležitosti a komplikovanosti tohoto bodu a že se na jednání vlády v lednu shodneme na přijetí tohoto zákona,“ říká Nečas.

Spustit audio
autoři: msp , Kristina Winklerová