Vlastimil Lejsek

hudební skladatel (1927–2010)

Vlastimil Lejsek byl pianista, skladatel, pedagog a zakladatel klavírního dua (se svou manželkou Věrou, roz. Královou). V tomto oboru byli oba u nás doslova průkopníky.

Rozsáhlou koncertní činností a nepřeberným množstvím nahrávek v Českém rozhlase a na gramofonových deskách podněcovali autory ke vzniku nových skladeb a premiérovali skladby současných autorů našich i zahraničních. V roce 1978 založili v Jeseníku Mezinárodní Schubertovu soutěž pro klavírní dua, která se dnes svým významem řadí k předním světovým soutěžím.

Skladatelské činnosti se Vlastimil Lejsek začal věnovat již v mládí, brzy však u něj převážil zájem interpretační, a to pod vedením zejména dvou pedagogů: Františka Schäfera a Františka Maxiána. Jeho sólistický repertoár zahrnoval stěžejní díla např. Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmse, Roberta Schumanna, Ference Liszta (cena za nejlepší provedení Lisztovy II. Legendy na Lisztově soutěži v Budapešti v roce 1956), Sergeje Rachmaninova, Petra Iljiče Čajkovského, Sergeje Prokofjeva, DariaMilhauda (který jej nazval „mým nejlepším interpretem“), George Gershwina a dalších.

Když se ke kompozici znovu vrátil, byl to především jeho nástroj – klavír, který jej inspiroval. Psal jak pro sólový klavír (Preludia, Měsíční suita, Pianisté a koně, Písničky ze sklepa, Sonatella a další), tak pro klavírní duo (Dueta, Balady z Moravy, Brazilské tance, Tanečky mistrů, Sonáta, Quattuor ludibria a další), řadu skladeb věnoval i dětem a mládeži. Sám se přitom za skladatele nepovažoval, i když byl členem Klubu moravských skladatelů. Říkal, že je píšící pianista a že píše pro radost.

Tituly k prodeji:
21 reminiscencí klavírního vysloužilce

Pro nákup hudebnin navštivte e-shop Radiotéka.cz