Voda v rybnících je o šest stupňů teplejší než obvykle. Hrozí úhyny ryb

10. srpen 2018 07:53

Dlouhotrvající horka ztěžují práci také rybářům. Kvůli vysokým teplotám je totiž ve vodě málo kyslíku, a tak v krajním případě hrozí, že ryby uhynou. Rybáři se tomu snaží předejít častými kontrolami vody a okysličováním.

Rybář Lukáš Dědič pravidelně měří kyslík a teplotu vody v rybníce Rabyň u Protivína. „Sondu ponoříme u přítoku, na odtoku a v různých hloubkách vody. Podle aktuálních podmínek na rybnících se měří třeba i třikrát denně,“ říká.

Naposledy naměřil teplotu vody 27,9 stupňů a zhruba 2 miligramy kyslíku. „Takové hodnoty tady máme už čtrnáct dní,“ dodává. Voda je o šest stupňů teplejší a množství kyslíků o polovinu nižší než obvykle.

Tyto podmínky mohou vést až k úhynu ryb. „Náchylnější na deficity kyslíku jsou hlavně dravé druhy ryb jako štika nebo candát. Proto dneska mohou lidé v okolí rybníků vidět uhynulé ryby,“ vysvětluje vedoucí rybářské výroby Tomáš Zoubek.

Ve Vltavě je voda čistší než v rybnících, lidé v Budějovicích si ji užívají na nových plážích

V Českých Budějovicích jsou nové pláže u řeky Vltavy

Chladnější i čistší vodu ke koupání momentálně nabízí řeka Vltava na jihu Čech. Naopak rybníkům a koupalištím horké počasí moc neprospívá a je tu zelená voda se zabarveným povlakem.

„Je to způsobeno teplotním stresem a zároveň nedostatkem kyslíku ve vodě, který se prohlubuje tím, že v současné době se nám prodlužuje noc, krátí se den, a proto není tolik času na fotosyntézu a nedostává se nám do vody kyslík působením rostlin a řas,“ dodává Tomáš Zoubek.

Rybáři proto alespoň na rybnících, kde je přívod elektřiny, vodu okysličují. To pro ně ale znamená vyšší náklady.

Spustit audio

Související