Vodňanská knihovna změnila jméno a chystá přeměnu dvorku, aby mohl sloužit pro kulturu i odpočinek

21. únor 2022 10:12

Od začátku letošního roku má vodňanská městská knihovna nové jméno. Chce tak uctít významného rodáka Gelasta Vodňanského, který ve městě založil první knihovnu ve střední Evropě. A kromě toho pro čtenáře chystá i další novinky.

„V bývalé garáži máme antikvariát. Jsou tu knihy vyřazené z našeho fondu, ale také od lidí. Každý se tu může prohrabat a vzít si knihu, která by mu udělala radost,“ ukazuje ředitelka vodňanské knihovny Kateřina Mašlová staré garáže na dvoře.

Hromady knih ale budou muset zmizet. Dvorek totiž už letos čeká velká přeměna. „Na místě maštale by měla vzniknout jakási dřevěná pergola se zástěnou, na kterou by se mohlo i promítat. Dále by tu mělo být kuchyňské zázemí a sociální zařízení na nejrůznější akce a zeleň, keře, stromy, které by skýtaly úkryt pro čtenáře,“ popisuje Kateřina Mašlová.

Na plánování prostoru se velkou měrou podíleli i místní. První etapa obnovy dvorku by měla být hotová už letos na podzim. Sloužit bude kultuře i odpočinku. „Určitě se tu budou konat přednášky, koncerty, setkání, mluvilo se i o tom, že by tu mohly být různé oslavy, třeba i svatby. To využití bude opravdu různorodé a necháme se překvapit, co všechno prostor nabídne,“ dodává ředitelka.

Čtěte také

Další novinku už svým čtenářům knihovna představila. Od začátku roku má totiž nové jméno. „Knihovna se přejmenovala na Knihovnu Gelasta Vodňanského k uctění památky našeho rodáka, od jehož narození shodou okolností minulý rok, nebo letos, ono se to neví přesně, uplynulo 500 let,“ říká Kateřina Mašlová.

Gelastus Vodňanský založil první veřejnou knihovnu ve střední Evropě. „Věnoval vodňanské škole více než osmdesát svazků a pověřil konšely, aby se o fond starali, aby evidovali knihy a zapisovali, kdo si knihu půjčí a v jakém stavu ji vrátí. Tímto gestem chtěl rozšířit možnosti pro vodňanské měšťany,“ vysvětluje Kateřina Mašlová.

Jméno Gelasta Vodňanského nebylo ve městě moc známé. I to bylo důvodem, proč ho teď má ve svém názvu městská knihovna.

Spustit audio

Související