Vojtěch Školudík vynesl osmiletého chlapce z hořícího domu

12. říjen 2015

Policejní praporčík Vojtěch Školudík z Lipníku nad Bečvou pomáhal při hašení požáru na Přerovsku. Ještě před příjezdem hasičů zorganizoval evakuaci osmi lidí a poté sám vynesl z hořícího domu bezvládného chlapce.

V dubnu loňského roku krátce po půlnoci přijali na policejní služebně v Lipníku nad Bečvou oznámení o požáru ve vsi Staměřice, Na místo se vydal i osmadvacetiletý Vojtěch Školudík, který pracuje jako policista už sedm let.

Po příjezdu na místo začali policisté evakuovat lidi z hořící bytové jednotky. V prvním patře ale narazili na byt, před nímž pobíhal zoufalý muž. Uvnitř zůstal jeho vnuk.

Vojtěch Školudík mezi Lucií Výbornou a Michalem Horáčkem na pódiu Koncertu pro hrdiny

Vojtěch Školudík se spolu s kolegou ihned rozhodli a vyrazili, přestože neměli k dispozici potřebné ochranné vybavení. Viditelnost v bytě byla minimální, nedosahovala ani metru.

„Člověk se musí přikrčit k zemi, kde je kouře méně, zakrývat si ústa a svítit baterkou. Pak se dalo v místě chvíli vydržet a alespoň trochu hledat,“ popisuje svoji akci Vojtěch Školudík.

Osmiletého chlapce objevil až po několika minutách. Hoch ležel na posteli, už pouze chrčel a nereagoval na podněty. Školudík jej v náručí vynesl ven a tam předal přijíždějícím záchranářům. Sám se při záchranné akci nadýchal zplodin a musel být ošetřen.

Ohrožení vlastního života si podle svých slov v dané chvíli ani nepřipouštěl. „Člověk při podobných zákrocích na rizika ani nemyslí. Tam je důležité najít a zachránit, ostatní jde v tu chvíli stranou,“ říká policista.

Vojtěch Školudík působí v Lipníku jako specialista na práci s menšinami. Patří zde mezi nejmladší policisty a práce ho prý naplňuje. Za projevenou odvahu a odhodlání při zásahu v Staměřicích získal ocenění policista roku 2014 v kategorii Čin roku a medaili za statečnost.

Spustit audio