Volby v zrcadle německých sdělovacích prostředků

31. květen 2010

S překvapivou pozorností se sdělovací prostředky v německy hovořících zemích věnují výsledkům parlamentních voleb v Česku. Především rakouské a německé veřejnoprávní televize přinesly pohotově po oznámení volebních výsledků o této události komentáře.

Rakouská ORF ve své hlavní večerní zpravodajské relaci přinesla kromě grafického zobrazení volebního výsledku i komentář svého pražského zpravodaje. ORF vyzdvihuje především úspěšný vstup TOP 09 na politickou scénu, kterou charakterizuje jako stranu v Rakousku dobře známého Karla Schwarzenberga a přináší s ním německy vedený rozhovor. Na politické struktuře Česka, jak zdůrazňuje , nezůstal kámen na kameni a poznamenává, že „vítěz voleb se stal ztroskotancem“. Důkazem je i rezignace předsedy ČSSD Jiřího Paroubka , přestože jeho strana dostala největší počet hlasů, aby se stala důvěryhodnou pro vstup do případné koalice s pravicově orientovanými stranami. ORF však míní, že je to prakticky vyloučené a schyluje se k vytvoření tříkoalice Schwarzenberga s konzervativní ODS a pravicově populistickou VV, jak charakterizuje tyto strany.


Vídeňský list „Der Standard“ pod komentářem „Přes vítězství ČSSD se rýsuje středo pravá koalice“ přináší blogy svých čtenářů. Jeden z nich poznamenává, že by bylo nejlepší, kdyby se Karel Schwarzenberg stal šéfem vlády i když ví, že je to bohužel nerealistické.


Pražská dopisovatelka německé ARD Christina Janssenová ve svém příspěvku konstatuje, že přes svůj sporný postoj k evropské politice, korupčním aférám, pádu vlády svého premiéra Mirka Topolánka a umístění na druhém místě, má ODS daleko lepší koaliční potenciál než sociální demokraté. Odvolává se na prohlášení místopředsedy strany Petra Gandaloviče, že výsledky voleb potvrdily, že voliči nedali mnoho na předvolební sliby ČSSD. Naopak vyjádřili naději na vytvoření středopravicové vlády rozpočtové odpovědnosti.


Lichtenštejnský „Vaterland“ nadepisuje svůj komentář „Česko stojí po volbách před středo-pravou koalicí s podtitulkem Stranický šéf ČSSD Jiří Paroubek nedosáhl cíle“. Podle listu se po součtu hlasů sice ukázalo vítězství sociálních demokratů, ale na vytvoření levicového spojenectví to nestačí. V důsledku toho dosavadní předseda ČSSD z vlastního rozhodnutí rezignoval a ODS, která je na druhém místě, podle prohlášení svého šéfa Petra Nečase je připravena s dvěma menšími stranami uzavřít „konzervativní koalici“. Lichtenštejnský list se odvolává na prezidenta Václava Klause, že jde o dramatickou ztrátu hlasů pro ČSSD a ODS, což znamená „základní oslabení obou velkých stran“.


Prestižní švýcarský „Neues Zürcher Zeitung“ nadepisuje komentář k výsledku našich parlamentních voleb „Facka etablovaným stranám v Česku“. Pražský dopisovatel Rudolf Hermann vyzdvihuje, že obě etablované velkostrany ČSSD a ODS oproti volbám v roce 2006 ztratily podstatnou část hlasů. Velký úspěch zaznamenala strana TOP 09 Karla Schwarzenberga, který, jak známo, má švýcarský pas. List poznamenává, že KDU-ČSL nepřekročila hranici vstupu do parlamentu a byla nahrazena „těžko zařaditelnou podle svého programu stranou Věci veřejné televizního novináře Radka Johna“. List upozorňuje na sociologická šetření, podle kterých prvovoliči, kteří podporují nové strany, je favorizují pro jejich fiskální politiku. V souvislosti s rozpočtovou krizí v jihoevropských zemích se zřejmě nenechali oslnit sliby levice.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání. Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas.


Spustit audio