Volební vítězství Hamasu aneb čím hůř, tím líp

30. leden 2006

Od vítězství teroristické organizace Hamas v palestinských parlamentních volbách uplynulo pět dní, ale pro svět zůstává stále stejně šokující.

Ať už se na něm jakkoli podepsala neschopnost a zkorumpovanost vládní strany Fatah, faktem zůstává, že Palestinci si v nejdemokratičtějších volbách v arabském světě do svého čela zvolili islamisty s nacistickým programem a světonázorem Usámy bin Ládina, jejichž hlavním cílem je zničení sousedního státu, kterému upírají právo na existenci - státu, s nímž palestinská samospráva oficiálně usiluje o mír, který si podle průzkumů přeje i většina Palestinců.

Přestože jich ale 60% odmítá útoky proti Izraelcům, chtějí, aby je vedli teroristé, kteří v násilnostech hodlají pokračovat.

Vítězství Hamasu překvapilo i Palestince, a dokonce samotný Hamas. Jak se vyjádřil jeden z jeho vítězných kandidátů, Hamas nechtěl volby vyhrát. Chtěl jen získat dostatečně silné zastoupení v parlamentu a ve vládě, aby mohl ovlivňovat a korigovat palestinskou politiku. Jinými slovy, prosazovat svou, ale nenést zodpovědnost. Jednoznačné vítězství a pověření sestavením vlády je pro Hamas nemilým překvapením.

I když je však jeho vítězství nepochybně tragédií pro celý Blízký východ, a zejména Izrael, přináší také cosi pozitivního, co by se dalo nazvat "stržením závoje". Palestinská samospráva řízená Fatahem se více než deset let, včetně posledního roku, chovala jako chytrá horákyně: dohody se plnily-neplnily, jednání probíhala, ale v palestinských médiích pokračovala protiizraelská propaganda, panovalo příměří, ale docházelo k útokům, palestinské vedení je odsuzovalo, ale útoky nepřestávaly, policie "bránila" ostřelování raketami, ale ty dál denně dopadaly na izraelská města. Svět na Izrael naléhal, aby samosprávu podpořil ústupky, omlouval jejího předsedu Mahmúda Abbáse, že boj proti teroristům je těžký, a dál Palestince zásoboval stamiliony dolarů. Vítězství Hamasu udělá této frašce konec - budou-li útoky a hitlerovská rétorika pokračovat, bude to oficiální palestinská politika a svět se k ní bude muset postavit.

A Hamas, který zatím pouze kritizoval neschopnost samosprávy, bude muset zase ukázat Palestincům, že je lepší než Fatah. Bude muset pravidelně vyplácet mzdy 150.000 zaměstnanců, snížit nezaměstnanost, položit základy ekonomického rozvoje, nastolit pořádek, přijmout slibované reformy, ale také bude muset Palestincům dát jejich vytoužený nezávislý stát.

Optimisté se utěšují, že Hamas svůj agresivní radikalismus zmírní a promění se ve státotvornou politickou sílu, ale tomu zatím nic nenasvědčuje. Výroky, které po volbách zazněly z úst hlavních vůdců, byly jednoznačné - Hamas se svých cílů ani programu nevzdá. Realisté předpovídají, že se mírový proces zastaví nejméně na dalších 20 let.

Bílý dům už prohlásil, že s Hamasem jednat nebude, dokud skupina neuzná právo Izraele na existenci, a že Palestincům přeruší i finanční pomoc. Ve stejném duchu předběžně reagovala i Evropská unie. Exilový vůdce Hamasu Chálid Mišál si z toho nic nedělá - Palestince prý budou podporovat arabské státy a příznivci utlačovaných národů. Jak dlouho ale budou chtít podporovat skoro čtyři miliony Palestinců? Bude například Egypt financovat dvojče islamistického Muslimského bratrstva, jehož moc se na vlastní politické půdě snaží ze všech sil omezovat?

Podle údajů Světové banky obdrželi Palestinci v posledních pěti letech mezinárodní podporu ve výši pěti miliard dolarů, což je nejvyšší částka poskytnutá nějakému společenství od konce druhé světové války. Budou takovou sumu arabské státy vyplácet samosprávě vedené radikálními islamisty, jejichž vzestupu na vlastním území se tolik brání a za kterými stojí mezinárodní horké brambory, Sýrie a Írán?

Hamas navíc nemá žádný vládní program a jediné, co kdy řídil, byli sebevražední atentátníci. Jeho představitelé to dobře vědí a ze všech sil hledají koaliční partnery, aby zodpovědnost neležela pouze na nich. Zatím Hamas pouze oznámil, že zavede právo šaríja, upraví školní osnovy tak, aby žákům důsledněji vštěpovaly islám, oddělí chlapce od dívek a převezme kontrolu nad televizí, rozhlasem a tiskem. Zdá se, že Palestinci ve volbách potrestali především sami sebe.

Izrael potvrdil, že s Hamasem jednat nebude, přestane samosprávě vyplácet výnosy z celních poplatků a politikům Hamasu ani nepovolí přejezdy mezi pásmem Gazy a Západním břehem Jordánu. Značná část budoucích ministrů a poslanců tak bude od sídla vlády i parlamentu v Ramalláhu odříznuta. Chálid Mišál bude podle Izraele zatčen, jakmile se pokusí vstoupit na palestinská území.

Mahmúd Abbás naznačil, že jednání s Izraelem by mohla pokračovat prostřednictvím třetí strany. Pokud však svět vymyslí způsob, jak situaci obejít, a bude předstírat, že samosprávu neřídí teroristé, a dokonce bude nový Hamastán financovat, zopakuje chybu, která vedla k vzestupu nacistického Německa, a udělá frašku z vlastního odhodlání k boji proti terorismu.

Spustit audio