Vstupte! o inteligenci primátů s Doc. RNDr. Václavem Vančatou

18. prosinec 2005

Vstupte! v pondělí 19. prosince jsme věnovali opět trochu jiné reality show Odhalení. Naším hostem byl významný český primatolog RNDr. Václav Vančata.

Doc. RNDr. Václav Vančata, CSc., evoluční antropolog, paleoantropolog a primatolog, vedoucí Antropologického oddělení a zástupce vedoucího katedry na katedře biologie a ekologické výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

V roce 1975 absolvoval obor fyzické antropologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze a v roce 1982 se stal kandidátem věd v oboru evoluční biologie. Až do roku 1993 pracoval jako samostatný vědecký pracovník (a také vedoucí oddělení evoluční antropologie) v Laboratoři evoluční biologie Československé akademie věd.

Po dvouletém studijním pobytu v primatologickém centru Ústavu pro farmacii a biochemii, kde se jako koordinátor grantového projektu zabýval ontogenetickým vývojem a růstem makaků rhesus, se RNDr. Václav Vančata v roce 1995 stává odborným asistentem a vedoucím antropologického oddělení katedry biologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v roce 1998 docentem antropologie. Kromě toho je externím pedagogem Přírodovědecké fakulty UK, Fakulty humanitních studií UK, Přírodovědecké fakulty Masarykovy Univerzity v Brně a Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze.

RNDr. Václav Vančata se v poslední době věnuje zejména otázkám evoluce člověka ve svrchním paleolitu a v době přechodu od paleolitu do neolitu, otázkám velikosti a tvaru těla v evoluci hominidů a v neposlední řadě také problematice ontogenetických a růstových procesů a chování makaků, šimpanzů a orangutanů. Publikoval přes 130 původních vědeckých prací z větší části v mezinárodních vědeckých časopisech a zahraničních sbornících a více jak 150 abstraktů, recenzí, prací popularizačních a zpráv. Je autorem čtyř odborných monografií.

Záznam celého pořadu najdete v rubrice AUDIO..

Spustit audio