Vstupte! o sexualitě u lidí a goril

5. prosinec 2005

Najdeme u lidoopů podobné znaky v sexuálním chování při kontaktu s jedincem opačného pohlaví? Jak probíhají u lidoopů "námluvy"? Co máme společného s gorilkami z naší tak trochu jiné reality show "Odhalení"? Na tyto a další otázky odpovídali v pondělním Vstupte! 5. prosince antropoložka Kateřina Klapilová a etolog Jan Havlíček.

Mgr. Jan Havlíček, Ph.D., se narodil v roce 1974. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze a působí ve výzkumném centru pro vývoj osobnosti a etnicity při Fakultě humanitních studií UK a na katedře filosofie přírodních věd PřF UK. Zabývá se etologií člověka. Vedl několika etologických výzkumů. Zkoumá především čichovou komunikaci u člověka, a to zejména v oblasti výběru partnera a sexuality. Soustředí se na žárlivost partnerských dvojic a také na studium atraktivity tváře a evoluci lidské sexuality.

Mgr. Kateřina Klapilová absolvovala katedru antropologie a genetiky na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V současné době je studentkou postgraduálního studia 1. LF UK, oboru klinická psychologie a psychopatologie. Zabývá se především základním výzkumem v oblasti lidského partnerského chování. Specializuje se na sexuální chování párů, na mužskou žárlivost nebo na strategii hlídání partnerky.

Záznam celého pořadu najdete v rubrice AUDIO..

Spustit audio