Vstupte! s ředitelem pražské zoo PhDr. Petrem Fejkem

2. prosinec 2005

V pořadu Vstupte! ve čtvrtek 1. prosince jsme vám představili muže, který před osmi lety zcela změnil svou životní cestu. Někdejší absolvent Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, učitel na gymnáziu a manažer hudebního klubu PhDr. Petr Fejk se po vítězství v konkurzu stal v roce 1997 ředitelem Zoologické zahrady v Praze.

Na webových stránkách pražské zoologické zahrady se PhDr. Petr Fejk přiznává: "Zoologické zahrady jsem měl vždycky rád, ale už od dětství jsem těžce nesl některé projevy jejich rozporuplnosti - vadil mi tygr donekonečna přecházející z jednoho kouta klece do druhého, slon trávící svůj život bez šance na kontakt se svými druhy. Teď už vím mnohem víc o zoologických zahradách a jejich problémech, ale nepřirozené chování zvířat prožívám pořád stejně. To nejcennější, čím má zoo šanci ovlivnit své okolí, je autentická přirozenost živých tvorů v nekonečné řadě variant. Ta přirozenost je pro nás posvátná a citlivý přístup k ní dělá ze zoo víc než jen chovatelské zařízení. Totiž kulturní instituci."

Vedle jiných témat se Petr Fejk mj. zamyslel nad filozofií podoby a života moderní zoologické zahrady na začátku 21. století a popsal první okamžiky společného setkání gorily Kamby s ostatními členy skupiny v gorilím pavilonu pražské zoologické zahrady. V rozhovoru s moderátorem Robertem Tamchynou si připomněl také okamžik, kdy byl šéfredaktorem ČRo Online Miroslavem Bobkem osloven nabídkou na spolupráci při realizaci projektu "tak trochu jiné reality show" Odhalení.

Spustit audio