Výběr vybavení na hory vyžaduje dostatek času. Jen zkoušení lyžáků zabere až 30 minut na jeden pár

15. únor 2022

Při výběru lyží si musíte odpovědět na několik otázek: Kolik toho na lyžích umím? Chci se něco přiučit? Jak jsem na tom pohybově a fyzicky? V jakém terénu budu převážně jezdit? Jaké jsou mé ambice a cíle? Jak dlouho budu chtít na těchto lyžích lyžovat? V některých případech je těžké na otázky odpovědět, ale odpovědi by měly být vždy upřímné.

Jan Červencl hovoří v naší radioporadně na téma: podle čeho vybírat lyže, běžky, skialpy. Servis, péče, bezpečnost a specifika vybavení pro děti.

Čtěte také

Sjezdové lyžování je podle průzkumu nejpopulárnějším zimním sportem, na horách se mu věnuje 63 procent Čechů. Třetina lidí preferuje běžky a čtvrtina sáňky. Populární je i bruslení (15 procent) a snowboarding (13 procent).

Povinnost používání lyžařské helmy je dlouhodobě diskutovaným tématem, zákonem ale v ČR definována není. Na 70 procent Čechů má při lyžování helmu, chránič páteře 20 procent. U dětí je situace s helmami lepší, nosí ji 97 procent z nich.

Výška a váha lyžaře

Čtěte také

Pokud se budeme vyhýbat extrémům, tak obecně platí, že lehčí lyžař, pokud nejezdí velmi dobře a rychle, produkuje menší síly přenášené na lyže a budou mu tak vyhovovat lyže spíše kratší a měkčí.

Hůře na tom je těžká váha a vysoký lyžař, který na lyže působí velkou sílou. Ten při stejných rychlostech zatěžuje lyže daleko více, než lyžař malý a lehký.

V tomto případě je potřeba sáhnout po lyžích delších a tvrdších. Dalším faktorem je také životnost lyže, kdy těžký lyžař „unaví" měkké lyže mnohem rychleji. Tvrdší lyže si tak uchová své vlastnosti mnohem déle.

Terén

Čtěte také

Lyže na sjezdovku - to je nejčastější volba lyží v našich podmínkách. Takovéto lyže by si měli rozhodně vybírat méně zdatní lyžaři. Víceméně všechny lyže pro začátečníky jsou si velmi podobné. Teprve až lyžařsky vyrostete, budete si vybírat z lyží sportovních či pro freeride, freestyle a podobně.

Dobrý lyžař by měl vybírat mezi lyžemi delšími a tvrdšími. U nás jsou velmi populární lyže tzv. slalomky. Jejich výrazně vykrojený tvar umožňuje snadné krájení oblouku a velkou obratnost. Naopak je taková lyže nestabilní ve vyšší rychlosti a přímé jízdě.

Šířka a délka lyží

Oecně platí, že čím užší je lyže, tím rychlejší je přehranění a lyže je více obratná. Čím je lyže širší, tím nabírá na univerzálnosti, je stabilnější a příjemnější na neupravené sjezdovce. Čím širší lyže, tím lépe se budou chovat mimo sjezdovku ve volném terému.

Čtěte také

Také délka lyží hraje poměrně velkou váhu při výběru lyží, protože dokáže proměnit charakter lyže samotné, kdy například dlouhé slalomky se už budou chovat jako dobré univerzály. Obecně lze říci, že začátečník a mírně pokročilý by mě volit lyže kratší (po bradu), aby byly lehké, snadno ovladatelné a dobře točivé.

Pokročilý by měl sáhnout po lyžích o něco delších (přibližně po nos). Lyže delší jak 180 cm budou vhodné pro opravdu zkušeného jezdce a pro rychlou jízdu.

Jak vybrat lyžařské boty

Správný výběr lyžařských bot je mnohdy důležitější, než správný výběr lyží. Právě v lyžácích trávíte celý den. Proto musí být příjemné a při jejich výběru je třeba si uvědomit vaše lyžařské dovednosti a fyziologické potřeby.

Čtěte také

Lyžáky můžeme dělit dle několika hledisek: podle pohlaví na dámské, pánské a dětské; podle lyžařské úrovně na rekreační, sportovní, závodní a freeride/freestyle; a také podle šířky vnitřní botičky. Zkoušení lyžáků je potřeba věnovat delší čas, ideálně až 30 minut na jeden pár.

Až poté poznáte, jestli vás opravdu někde netlačí! Lyžáky vždy zkoušejte v lyžařských ponožkách. Je potřeba zapnout všechny přezky včetně horního strapu a postavit se do sjezdového postoje. Až nyní se vaše noha uvnitř lyžáku správně usadí a poznáte, jestli vám sedí velikost.

Jak vybrat lyžařskou helmu

Čtěte také

Při výběru lyžařské helmy byste neměli vybírat jen podle značky a designu. Hlavním kritériem by měla být požadovaná funkčnost.

Helmy lze rozdělit na dospělé unisexové a dámské a dětské. Dalším rozlišením jsou helmy s „pevnými uchy" (celoskeletové) a s „měkkými uchy" (freeridové). Celoskeletové helmy jsou bezpečnější, protože částečně chrání čelist. Freeridové helmy jsou zpravidla pohodlnější.

Dalšími důležitými atributy helem je jejich hmotnost a možnosti odvětrávání.

Celou radioporadnu s Janem Červenclem o výběru lyžařské výbavy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.