Vyklizení izraelských osad v pásmu Gazy úspěšně pokračuje

19. srpen 2005

Pátek byl třetím dnem, kdy více než 40.000 izraelských vojáků a policistů provádělo nucené vyklízení budov, kde se opevnili nejodhodlanější odpůrci odsunu a jejich radikální přívrženci, kteří do pásma Gazy pronikli s úmyslem je podpořit. Televizní štáby a novináři, kteří očekávali ostré střety mezi osadníky a vojáky a hromadné neuposlechnutí rozkazu ze strany příslušníků ozbrojených sil, až do čtvrtka viděli jen víceméně dobrovolný odchod většiny rodin a dojemné scény, kdy vojáci v slzách sdíleli zármutek s evakuovanými osadníky.

Většina odpůrců odsunu se jen modlila, často za účasti samotných vojáků a policistů, kteří je měli přinutit k odchodu. Splnit rozkaz zatím odmítli jen dva vojáci. K incidentům do čtvrtka sice došlo, ale jen ojedinělým - jedna osadnice se na protest proti odsunu podpálila, jiná pobodala příslušnici ozbrojených sil. Opravdu vážný byl jen středeční čin izraelského teroristy: osadník, který vozil do práce palestinské dělníky, se zmocnil zbraně izraelského vojáka a zastřelil čtyři Palestince. Do čtvrtka, tedy čtvrtého dne od chvíle, kdy vstoupilo v platnost nařízení o evakuaci, své domovy opustilo 70% osadníků. Bez vážných incidentů proběhly i demonstrace pravicových aktivistů, kteří ve čtvrtek zablokovali řadu dálnic ve vnitřním Izraeli.

Ve čtvrtek se situace přiostřila - stovky odpůrců odsunu se opevnilo v několika synagogách. Zejména v osadě Kfar Darom pak několik hodin vzdorovali vojákům a policistům, na které házeli vejce, písek, brambory a melouny a lili na ně mléko, barvu, olej nebo lepidlo. V této synagoze použili aktivisté proti vojákům i chemické ředidlo, což byla zatím nejnebezpečnější užitá zbraň. Při několik hodin trvajícím dobývání budovy bylo zraněno 60 až 80 osob, převážnou většinou vojáků a policistů. K vážnějším násilnostem ale nedošlo a všechny bašty radikálů nakonec padly. Incident v Kfar Darom, který rozhněval premiéra Šarona a jehož protagonisté skončí před soudem, vyvolal rozhořčení ortodoxních obyvatel Izraele ze znesvěcení synagog vojáky.

Podle informací armádního velení bylo do pátečního odpoledne vyklizeno 17 z 21 osad v pásmu Gazy a v oblasti zůstalo jen 240 rodin. Kvůli šabatu pak byla operace až do neděle přerušena. Vyklizení všech osad, které bylo původně plánováno na čtyři týdny, tak bude patrně dokončeno už počátkem příštího týdne. Relativně hladkému průběhu celé akce se podivují i samotní armádní velitelé a politici chválí zdrženlivost a pochopení většiny osadníků. Některá média se dokonce ptají, zda bylo nutné nasadit do akce tolik vojáků a utratit tolik peněz z kapes daňových poplatníků; vzhledem k tomu, že stěhovaných osob v pásmu Gazy je asi 8.500, představuje poměr vojáků vůči osadníkům pět na jednoho.

Navzdory rychlému průběhu evakuace varoval izraelský ministr obrany Šaul Mofaz Palestince, aby nečekali brzké převzetí oblasti. Izrael se obává ničení a plenění vyklizených sídlišť, což kvůli citům osadníků nechce dopustit; i proto se obě strany předem dohodly, že opuštěné domy zbourají. To ale bude nějakou dobu trvat, zdůraznil Mofaz a odhadl, že období od vyklizení do předání pásma Gazy palestinské samosprávě může trvat měsíc, ale také možná až do konce roku. Vláda také ve čtvrtek k nespokojenosti Palestinců prohlásila, že si ponechá kontrolu nad čtyřmi evakuovanými osadami na severu Západního břehu. V pásmu Gazy už ale v těchto dnech začnou demolice.

I když si Izrael pochvaluje spolupráci s palestinskou samosprávou a oceňuje, že se zhruba 11.000 příslušníků bezpečnostních složek prokazatelně snaží zabránit útokům palestinských teroristů, k několika jich přece jen došlo. Ve středu i ve čtvrtek byly ostřelovány tři právě evakuované osady a ve středu Izraelci zmařili sebevražedný atentát, když u osady Širat Ha-Jam objevili a zneškodnili osmikilovou nálož příslušníka hnutí Islámský džihád.

Organizace Hamas se sice zatím útoků zdržuje, ale její vůdce Chálid Mišál potvrdil, že Hamas bude po odchodu Izraelců z pásma Gazy v ozbrojeném boji pokračovat - prý "až do úplného odchodu všech Izraelců z celé Palestiny". Současnou evakuaci označil za "vítězství palestinského odboje a začátek konce sionistického snu o Palestině". Jeho postoj dává za pravdu těm, kdo tvrdí, že se z pásma Gazy po stažení Izraele stane základna teroristů. Několik dalších skupin deklarovalo záměr přemístit výrobu raket Kásam a odpalovací zařízení na Západní břeh Jordánu, aby prý mohly ostřelovat i Tel Aviv. Izraelská média očekávají, že hned po evakuaci propukne o pásmo Gazy urputný boj mezi samosprávou a Hamasem a dalšími ozbrojenými skupinami. Z palestinské budoucnosti celé oblasti mají obavy i mezinárodní organizace a OSN a Červený kříž odsud do středy stáhly všechny své pracovníky. Tato budoucnost je však v této chvíli ještě daleko; zatím stále pokračuje vyklízení izraelských osad.

Spustit audio