Výrazný nárůst návštěvnosti hlásí před koncem roku skiareály na Šumavě. I přes oteplení mají dost sněhu

28. prosinec 2023 08:42

Většina skiareálů na Šumavě zůstává navzdory oteplení stále v provozu. Lanovky jezdí i na Lipně nebo v zimním středisku Hochficht na rakouské straně Šumavy. Velký zájem je před Silvestrem o Kvildu nebo Zadov.

„Na to, že nám v podstatě čtyři dny pršelo a teploty byly hodně nad nulou, tak je kvalita sjezdovky tady na Kobyle perfektní,“ hodnotí začátek hlavní sezony ředitel skiareálu na Zadově Luděk Sáska.

„Dneska ráno bylo mínus dva, takže to přimrzlo. Na Kobyle máme od 50 do 75 centimetrů sněhu. Samozřejmě jakmile přimrzne a bude vhodné počasí, tak budeme opět zasněžovat, ale jinak jsme s kvalitou sjezdovek zatím spokojení,“ dodává.

Slova ředitele skiareálu potvrzuje lyžař Honza, který na Zadov přijel strávit Silvestra z Mariánských Lázní. „Je to v pohodě. Je docela teplo a lyžuje se dobře, takže ideální,“ říká.

A podobná hodnocení lze slyšet i ve skiareálu Kvilda, kde lyžuje třeba desetiletý Ondra z Prahy. „Je to tady docela dobrý, je fajn, že je tvrdý sníh,“ komentuje.

Čtěte také

Také na Kvildě se podle vedoucího skiareálu Richarda Jirouše podařilo kvalitu sněhu udržet i přes výrazné oteplení minulých dní. „Přestože jsme jezdili v podstatě už před třemi týdny, tak ta hlavní sezona začíná až po Vánocích. Máme hodně návštěvníků, udělalo se hezky, tak je to fajn,“ pochvaluje si.

Na všech sjezdovkách na Kvildě leží přes půl metru sněhu. „Máme všechny vleky v provozu, občerstvení, lyžařskou školu, kompletní ski servis,“ potvrzuje Richard Jirouš.

Vyrazit se dá i na běžky. „Je zhruba 25 centimetrů přírodního sněhu, ale do stopy napadalo jehličí. Nicméně jakmile bude možnost to upravit, budou podmínky velmi dobré,“ doplňuje Richard Jirouš. Aktuální informace o podmínkách pro běžkaře najdou zájemci na webu bilastopa.cz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související