Výročí velké koalice ve znamení demonstrací

23. listopad 2009

Právě před rokem ustavená "rudo-černá" velká vládní koalice rakouských sociálních demokratů a lidovců byla o víkendu cílem dvou velkých demonstrací. Obě vyvolala současná ekonomická krize, přerůstající ve společenské nepokoje. Rakouští studenti chtějí okupačními stávkami donutit vládu zvýšit financování vysokého školství a odmítají subvencovat jej ze školného a spolu s nimi vyšly do vídeňských ulic pedagožky mateřských škol.

Několik tisíc jich spolu s rodiči a jejich dětmi zablokovalo střed města a donutilo policii uzavřít na dvě hodiny proslulou okružní třídu. Protestní průvod vyrazil od parku Sigmunda Freuda a skončil před parlamentem, kde se konalo shromáždění s hesly jako "Nemáme 25 rukou" a "Vzdělání začíná ve školkách", požadoval jejich finanční zabezpečení. V polovině prosince chtějí zahájit pedagogové, z nichž 99 procent jsou ženy, jednání s vládou o mzdových požadavcích a investicích, které předškolní zařízení nutně potřebují. Demonstrace nebyla žádným překvapením, předehrou jí byl říjnový protestní průvod vídeňských učitelek, který nyní přerostl v celorakouskou akci. Inspirací je podobný mzdový spor v Německu, kde před několika měsíci k došlo ke stávkám personálu školek, které byly pak delší dobu uzavřeny. Požadavkem rakouského personálu kromě zvýšení mezd je především dosáhnout snížení počtu dětí v jednotlivých třídách a vzdělávání pedagogů ve školkách na vysokoškolské úrovni. To v praxi znamená rozšířit počet míst ve školkách a k tomu odpovídající počet personálu. V současné době na příklad ve Vídni je katastrofický nedostatek míst a rodiče musí na umístění svých potomků čekat až tři roky. V soukromých zařízeních není situace o nic lepší.

Dochází tak k absurditám, kdy si manželské páry ještě před otěhotněním zajišťují místo pro dítě ve školce. Předsedkyně Svazu mateřských školek a jejich pedagogů Raphaela Kellerová požádala vládu, aby tyto požadavky označila za svou prioritu. Pokud tak neučiní, pohrozila, že na jaře dojde k dalším protestním akcím. Demonstranty podpořili studenti, kteří okupují vídeňskou univerzitu a pozvali je do největší posluchárny Audimaxu. S jejich požadavky dále plně souhlasila předsedkyně strany Zelených poslankyně Eva Glawischigová a představitelka vídeňských lidovců Monika Rihová obvinila sociální demokraty ze současné špatné situace v hlavním městě. Jejich zástupce Jürgen Wutzlhofer naopak tvrdil, že může být vzorem, protože je bezplatné.

Zatímco tato demonstrace měla pokojný ráz a policie nemusela zasahovat, masivně chránila extremně pravicové příslušníky buršácké organizace "Olympia", která slavila 150. výročí založení. Na vídeňském Dvorním hradě se konalo jejich slavnostní shromáždění a stovky demonstrantů na přilehlé Okružní třídě vykřikovaly hesla : "Nacisté ven z Hradu" nebo "Zmar FPÖ" zřejmě proto, že její předseda Heinz-Christian Strache se účastnil shromáždění buršáků a pronesl zde slavnostní projev. Demonstranty přitom obvinil z organizované štvanice proti jejich "mírumilovnému shromáždění". Podporováni stávkujícími studenty narušili vánoční trh u vídeňské radnice symbolickým zapálením svíček proti "temné minulosti". Demonstraci proti shromáždění buršáků předcházelo již páteční vystoupení zelených a alternativních studentů GRAS spolu s levicovými seskupeními. Kromě skandování "Nacisté ven" demonstranti hodili i několik rozbušek na policii, která zde vytvořila ochranný kordon. Na transparentech žádali zákaz shromáždění buršáků a zatčení místopředsedy parlamentu za Svobodné Martina Grafa, který byl nedávno obviněn ze spolčování s německými neonacisty. K otevřeným střetům však nedošlo.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio