Výstavy betlémů, vánoční trhy, prohlídky zámků... Vybírejte z našich tipů

7. prosinec 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek 8. prosince

NOTABENE na hradeckém zámku
V zámku v Hradci nad Moravicí se v 17 hodin koná adventní koncert. Vystoupí na něm Komorní pěvecký sbor Slezské univerzity v Opavě a Vokální ansámbl NOTABENE Ostrava. Přesné místo koncertu je obřadní síň Bílého zámku.

Kastelánská prohlídka na Raduni
A Zámek Raduň na Opavsku pořádá od 18 hodin kastelánskou prohlídku s rakousko-uherskými víny. Zámek je slavnostně vyzdobený a návštěvníci se na prohlídce mimo jiné dozví, jak poslední šlechtičtí majitelé zámku prožívali čas vánoční.

Živa v KUPE
V opavském KUPE zazpívá ženské vokální uskupení Živa. Koncert tam začíná v 18 hodin. Zazní jak vlastní písně, tak staré lidové písně z různých koutů světa, které skupina oživuje. 

Od biblických pastýřů po beskydské pastevce
To je název poetického pořadu z cyklu muzejních adventních podvečerů. Začíná v 18 hodin v Refektáři piaristického kláštera v Příboře.

Výstava lidových betlémů
A Ostravské muzeum zve na výstavu novodobých i historických lidových betlémů z etnografické sbírky muzea. Mezi nejvzácnější patří dřevěné polychromované betlémy z 19. století, které čítají až sto součástí. Výstavu doplní lidové podmalby na skle, vyřezávané sochy svatých či malé oltáře s vánoční tematikou.

Skleněný betlém vytvořili Eva a Karel Urbanovi z Hubálova

Těšínský jarmark
Těšínský jarmark láká na zábavný program. V 16 hodin je připraveno tančení pro děti, poté bubenická show a v 17:30 náměstí ČSA v Českém Těšíně zažije světelné a ohnivé představení. V šest večer program ukončí vystoupení kapely Legendy se vrací.

Ondřej Havelka v Ostravě
V Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě bude dnes večer znít swing. Chystá se tam totiž koncert Ondřeje Havelky a Jeho Melody Makers. Kolekce jazzových a swingových kusů je tam na programu od 19 hodin.

Sobota 9. prosince

Pohybově-taneční workshop v Ostravě
V ostravském Domě kultury Poklad začíná v 10 hodin celodenní pohybově-taneční workshop s Filipem Staňkem, tanečníkem, pedagogem a hercem. Pohybové aktivity bude prokládat zajímavým povídáním.

Vánoční trhy v Úvalně
Ve 14 hodin můžete vyrazit na Vánoční trhy na Rychtu do Úvalna u Krnova. Program zahrnuje vystoupení dětí, koncert, dílničky, workshopy a v 17 hodin tam bude rozsvícený vánoční strom.

Brač ve Studénce
V 17 hodin v Dělnickém domě ve Studénce si nenechte ujít tradiční koncert místního tamburašského souboru Brač. Kromě několika osvědčených hitů se můžete těšit i na mnoho vánočních písní.

Neděle 10. prosince

Velký tatrovácký sraz
V ostravském centru Libros pořádají velký tatrovácký sraz. Součástí akce bude i zápis do České knihy rekordů. Začíná v 10 hodin. Lidé mohou otestovat i polygon a prohlédnout si speciální hasičskou techniku.

Vánoční vaření, ohnivá show a Brouci
Třinecké adventní podvečery pokračují v 16 hodin vánočním vařením. V 17 hodin pak na náměstí Svobody bude ohnivá show a o hodinu později vystoupí Brouci. Vstupné na akci je zdarma.

Prohlídky Staroveského zámku
A ve Staré vsi nad Ondřejnicí se konají adventní prohlídky tamního Staroveského zámku. První startuje v 16 hodin. Akci pořádá Lašský soubor písní a tanců Ondřejnica a při prohlídce nebudou chybět tance a koledy.

Spustit audio