Vytočit mísu, džbán a co nejvíc váz. Mladí keramici měří své síly při točířské soutěži v Bechyni

5. listopad 2023 14:39

Řemeslný fortel i uměleckou invenci musí prokázat účastníci točířské soutěže v Bechyni. Už po pětadvacáté ji tam uspořádala střední umělecko-průmyslová škola. Soutěže se účastní nejen studenti keramických škol z Česka, ale i ze zahraničí. Letos postavilo tým třeba Lotyšsko.

„V točírně umělecko-průmyslové školy v Bechyni slyšíme v pozadí takovou zvukovou kulisu. To jsou skutečně hrnčířské kruhy, které běží naplno, protože vrcholí soutěž,“ upozorňuje keramik a pedagog Karel Dvořák.

Soutěžící mají tři základní úkoly – vytočit podle výkresu mísu a džbán a pak volná práce na téma výtvarně řešená váza. „Teď dělám nožičku mísy, už to mám zkompletované a půjdu si dodělat džbánek. Zbývá ucho a pár úprav a mám hotovo,“ ukazuje Lenka Valešová, která v Luhačovicích studuje uměleckořemeslné zpracování keramiky.

Točířská soutěž v Bechyni

Hned vedle sedí za hrnčířským kruhem její spolužačka Aneta Kubíčková. „Pracuji na váze podle našeho návrhu, zrovna obtáčím, abych získala správný tvar. Na soutěži jsem poprvé a je to dobrá zkušenost do budoucna. Je to tedy náročné, jak fyzicky, tak psychicky, ale jsem ráda, že jsem jela,“ říká.

Nejnáročnějším úkolem pro ni byla výroba misky. „To už je totiž dost velká nádoba. Nejvíc mě bavila asi ta váza podle našeho návrhu, protože jsem si mohla vymyslet, co jsem chtěla,“ dodává.

Součástí soutěže je podle Karla Dvořáka tradičně i speciální úkol. „Snažíme se to odlehčit, takže zařazujeme hodinovou soutěž na různá témata. V minulosti to byl například slepý točíř, točilo se na kruhu se šátkem na očích. Letos jsme vymysleli soutěž, která se jmenuje rychlý točíř, studenti měli během jedné hodiny vytočit co nejvíc váziček o výšce 10 centimetrů,“ popisuje s tím, že letošní vítězka speciální disciplíny dokázala na kruhu za hodinu vytočit neuvěřitelných 52 váz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související