Vývoj na Blízkém východě po izraelsko-palestinském summitu

16. únor 2005

Palestinské teroristické organizace si pospíšily, aby názorně předvedly, že se necítí vázány příměřím, které v Egyptě vyhlásil Mahmúd Abbás, a už dva dny po summitu v egyptském Šarm aš-Šajchu znovu mohutně ostřelovaly židovskou osadu Guš Katif v pásmu Gazy. A aby dal Hamas najevo Abbásovi, že si bude dělat, co bude chtít, v tentýž den jeho příslušníci přepadli hlavní palestinskou věznici v městě Gaza, tři vězně zastřelili a ostatní pustili na svobodu.

Mahmúda Abbáse porušení slibu, který osobně dal, velmi rozhněvalo. Okamžitě propustil tři hlavní šéfy bezpečnosti v pásmu Gazy za to, že ostřelování nezabránili, a hodlá údajně vyměnit ještě asi dvě desítky dalších vysoce postavených činitelů, čímž zároveň zahájí reformu palestinské samosprávy, která se od něj rovněž očekává. Po společné schůzce s Hamasem a Islámským džihádem jejich vůdci v pásmu Gazy slíbili, že budou nadále dodržovat klid zbraní, i když o příměří se prý musí teprve poradit. Některé menší skupiny se ke slibu připojily, zatímco jiné, například ozbrojené křídlo Fatahu v Nábulusu, prohlásily, že se ozbrojeného boje nezřeknou, dokud neskončí izraelská okupace.

Abbásovo příměří tedy nadále zůstává velmi křehké. Součástí dohody s Hamasem a Islámským džihádem je i začlenění 350 teroristů hledaných Izraelem do palestinských policejních složek, což je má podle palestinského ministra zemědělství Ibrahima Nadži "ochránit před izraelským atentátem". S tímto kuriózním nápadem se bude muset vypořádat nový americký zmocněnec pro Blízký východ William Ward, který do Izraele přijíždí v těchto dnech; protože k jeho úkolům má mimo jiné patřit i výcvik palestinských bezpečnostních složek, bude muset nadělat z kozlů zahradníky, tedy proměnit teroristy v protiteroristická komanda.

Izrael Abbásovo rozhořčení nad porušením příměří vyhodnotil jako upřímné, a proto se zdržel odvety za ostřelování a pokračoval v realizaci opatření, která mají posílit Abbásovo postavení. V neděli izraelský kabinet schválil propuštění prvních 500 palestinských vězňů a přislíbil prominutí trestu dalším 216. V pondělí předal palestinské samosprávě ostatky 15 palestinských sebevražedných atentátníků a dalších útočníků zabitých při útocích na Izraelce a povolil návrat 56 mužům, vyhoštěným ze Západního břehu do pásma Gazy kvůli teroristické činnosti. V úterý měla izraelská armáda odevzdat Palestincům správu nad Jerichem, ale stažení zdržely neshody nad rozsahem předávaného území. Po Jerichu by měl být vyklizen i Tulkarm a Kalkílija a do tří týdnů Betlém a Ramalláh. Pokračují také schůzky představitelů na nejrůznějších úrovních, včetně izraelského ministra obrany Šaula Mofaze s palestinským poradcem pro bezpečnost Muhammadem Dahlanem.

Proces smíření, tak slavnostně vyhlášený v Šarm aš-Šajchu, se tedy rozbíhá jen velmi zvolna a nespěchají ani jeho vnější účastníci. Jen Jordánsko už jmenovalo nového velvyslance v Izraeli, který se na svůj post po čtyřech letech vrátí v neděli. Nic však zatím nepodnikl Egypt, který rovněž slíbil vrátit velvyslance. Spojené státy zase neupřesnily datum slibované návštěvy Abbáse ve Washingtonu a v úterý jeho cestu do Bruselu odložila i Evropská unie. Podle izraelských médií jsou Spojené státy i Evropa zklamány pomalým tempem Abbásova postupu v boji proti terorismu i při uskutečňování reforem, a tak zatím palestinské samosprávě ani nepřevedly slibovanou finanční pomoc.

Zpomalení celého procesu snad ale zatím není ničím vážnějším než důsledkem opatrného manévrování a zejména problémů na domácí scéně izraelské i palestinské. Abbás kromě bruslení po tenkém teroristickém ledě vede nelehká jednání o nové vládě s premiérem Ahmadem Kurájou a čelí naléhání palestinského parlamentu, aby složení kabinetu urychleně předložil poslancům ke schválení a zahájil reformy. V Izraeli zase sílí protesty a fanatismus radikálních osadníků proti plánované evakuaci z pásma Gazy; kromě mnohatisícových demonstrací došlo v posledních dnech i k verbálním inzultacím několika ministrů a další členové vlády, včetně premiéra Šarona, dostali dopisy a e-maily, které jim vyhrožují zabitím. Izraelské bezpečnostní služby to neberou na lehkou váhu, protože podobné nálady a incidenty předcházely i vraždě premiéra Jicchaka Rabina v roce 1995, a proto výrazně posílily bezpečnostní opatření a ochranu představitelů státu.

Pokud nedojde k nějaké zásadně netolerovatelné události, budou ještě nějaký čas pokračovat zahájené vstřícné kroky. Co bude potom, až Izrael propustí plánovaný počet palestinských vězňů a předá správu nad pěti městy Palestincům, nikdo neví. Snad další směr vývoje naznačí chystaná návštěva Abbáse na soukromém ranči Ariela Šarona v Negevské poušti.

Spustit audio