Výzvy roku 2009

3. leden 2008

Každý nový rok přinese spoustu událostí, o kterých na jeho začátku nemáme ani tušení. Jsou ale věci, o nichž víme, že nastanou a které mohou znamenat na prahu nového roku i určitou výzvu. A právě o těchto výzvách si povídáme s teologem Tomášem Halíkem.

Z událostí, které můžeme s jistotou v roce 2009 očekávat, Tomáš Halík vypíchnul tři věci. Jako běžní občané se na ně můžeme dívat jen jako na něco vnějšího, profesor Halík ale zdůraznil, že by bylo dobré, kdybychom je naopak vpustili do svého srdce a přemýšleli o nich.

Tomáš Halík: "To první je naše předsednictví v EU, samozřejmě, já se domnívám, že je to velká příležitost pro každého z nás rozšířit naše mentální hranice, říci si, jsem Evropan a co to vlastně pro mě znamená. Já se domnívám, že nacionalismus ve smyslu národního sobectví, sledování pouze těch národních cílů, dokonce nacionalismus jako nějaký nástroj vymezení se proti těm druhým, je něco, co může být velmi jedovaté. Ale naopak vlastenectví, které chápe zodpovědnost za svoji zemi v širším měřítku, to je něco, co velice potřebujeme, abychom si uvědomili, že to naše češství je a má být takovým nástrojem uvnitř velkého evropského orchestru a že má zahrát tu svoji roli co nejlépe."

Vlajky EU

Druhou výzvou je současná finanční krize, která zasáhla celý svět a která jistě dopadne i na naši zemi, i když dnes ještě nevíme v jaké podobě.

Tomáš Halík: "Já se domnívám, že i pro nás, kteří snad můžeme mít naději, že nepřijdeme o svoji práci a že to radikálním způsobem nijak nenaruší náš životní styl, to má probudit jednak přemýšlení o solidaritě s těmi, kdo se octnou ve skutečně tíživé sociální situaci také proto, že ta narůstající nezaměstnanost může vést k velkým politickým a sociálním turbulencím, ale také, že je to pro nás podnět k tomu přemýšlet, zda tato finanční krize není jenom dalším aspektem velké krize naší západní civilizace, zda to nevznáší otazníky nad určitým směrem vývoje, který jsme považovali za samozřejmý a ke kterému jsme také mnohdy svým životním stylem přispívali. Je to taková výzva přemýšlet o tom, že člověk přece jenom, když se orientuje pouze na ten zisk a nechápe morální zodpovědnost za své činy, tak že je to věc, která může jednoho dne přinést velké problémy."

Třetí důležitou výzvou bude podle Tomáše Halíka výročí listopadových událostí roku 1989.

Tomáš Halík: "To je jistě chvíle pro zamyšlení. Já bych chtěl, aby to zamyšlení nebylo jenom jakousi povrchní oslavou a aby nebylo jenom průchodem pro naše frustrace, zklamání a tak dále.

Přece jenom demokracie stojí před námi nejenom jako jakási vymoženost, která spadla shůry, ale jako velký úkol, jako velký mravní úkol. A to, jak s ním naložíme v těch dalších desetiletích našich dějin, to si ,myslím, zaslouží velmi pečlivé zvážení."

Spustit audio