Vzlety a pády kulturního roku 2018. Dění na tuzemské scéně bilancují moderátoři ArtCafé

2. leden 2019

Skvělé akce v regionech, vizuální smog kolem dálnic. Co potěšilo a naštvalo moderátory vltavského magazínu v uplynulých měsících?

„Jedním z nejsilnějších zážitků roku pro mě byla výstava Daniela Pešty v pražském centru DOX nazvaná DeTermination. Zaujaly mě zejména dvě věci – jednak široká škála technik a médií, které Daniel Pešta ve své tvorbě využívá, a to vždycky velmi sofistikovaně, vzhledem k tomu, jaké sdělení zobrazuje,“ říká moderátorka čtvrtečních vydání ArtCafé, Markéta Kaňková.

Daniel Pešta: Volby

„Navíc mi přijde hodně podstatné, jaký silný humanistický, společensko-kritický a zároveň duchovní rozměr jeho tvorba má,“ doplňuje Markéta Kaňková.

Grafický design i kreslený Mikuláš

„V září vyšla knížka Newspaper Design od německého vydavatelství Gestalten. Je to obrovská bichle na formátu A3, což je ten starý novinový formát, která se věnuje analýze novin od 19. století až do současnosti. Dívá se na velké světové deníky z různých zemí a pozoruje, jak se proměňuje doba a jak noviny reflektují požadavky společnosti,“ přidává svůj pozitivní kulturní bod uplynulého roku Tomáš Novotný, kterého můžete znát z pátečních vydání.

„Jedna z nejhezčích výstav, které jsem letos viděla, byla výstava Jeana Jacqeuse Sempého v pražské Ville Pellé. Mám ho velmi ráda už od dob Mikuláše, kterého jsme ráda čítávala, a měla jsme velkou radost z koncepce té výstavy,“ doplňuje Hana Slívová, moderátorka úterků.

Kulturní bujení v regionech

V bilančním speciálu nebyla zdaleka řeč jen o Praze, kde většina moderátorského týmu pořadu bydlí a chtě nechtě tak místní kulturní scénu zná nejlépe.

Šárka Belšíková: Středoevropské fórum přispívá k budování nadnárodní kulturní identity

Šárka Belšíková

Je kurátorkou Středoevropského fóra Olomouc a Central European Art Database Muzea umění v Olomouci. Podílela se na přípravě výstavy Rozlomená doba 1908-1928 – Avantgardy ve střední Evropě, která prezentuje čtyři sta obrazů, soch, časopisů a dalších exponátů z šedesáti institucí deseti evropských zemí.

„Já bych hrozně ráda udělala reklamu Muzeu umění Olomouc. Oni mají úplně perfektní sbírku současného moderního umění, jak českého, tak zahraničního. Mívají tam například výborné výstavy art brut. Já tam jezdím několikrát do roka – vždycky jedu vlakem podél Orlice, vyčlením si na to celý den, projdu se i po městě,“ říká Hana Slívová.

„Kultura pryč z Prahy a víc do měst, to je něco, čemu hrozně fandím a i ve vysílání se snažím toho držet. Do Brna jezdím každý druhý rok na Bienále grafického designu, Benešov mě letos potěšil nově otevřeným Muzeem umění a designu, úžasné věci se dějí v Liberci. Olomouc – souhlasím s Hanou. V Ostravě se mi líbí galerie Plato v Bauhausu,“ přidává se Tomáš Novotný.

Rok kreativních a inspirujících osobností

Během 85 minut došlo i na kritiku, ale také na reflexi vlastního vysílání.

Vliv LSD na vědu a umění není ani zdaleka u konce, říká psycholog a psychiatr Stanislav Grof

Stanislav Grof

Jak razantně proměnila zkušenost s LSD umění a společnost? Jak silně tato látka ovlivňuje lidskou kreativitu? Poslechněte si psychedelické ArtCafé.

„Kdybych měla z té plejády skvělých a zajímavých lidí, se kterými se díky svojí práci můžu potkávat, vybrat někoho, tak bych zmínila Stanislava Grofa. Setkala jsem se s ním při upomínce 75. výročí objevení LSD a bylo to pro mě i osobně hodně cenné, protože jeho knížky jsem četa v období puberty, kdy otevíral témata, která se mě tehdy hodně dotýkala,“ zavzpomínala Markéta Kaňková.

Co se na kulturní půdě nepovedlo? O čem chtějí tvůrci ArtCafé vysílat příští rok? A kde podle nich umění a kultura pomáhá společnosti? Poslechněte si záznam celého dílu, v němž zní hudba podle vkusu moderátorů – od Gorillaz, přes Westermana po tuzemské Manon meurt.

Spustit audio

Související