Vznikl systém, který lékařům usnadní sdílení užitečných informací o koronaviru

21. duben 2020

Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích testuje cloudový systém, který prochází 50 000 online zdrojů. Umožní i sdílení vědeckých novinek o koronaviru. Jeho pilotní verze vznikla v rekordním čase.

Startupová firma Boost.space vytvořila systém pro sdílení důležitých informací o současné koronavirové situaci. Vychází z potřeb lékařů, díky němu nebudou muset vyhledávat nové informace individuálně.

„Po zadání slov, která chtějí monitorovat, může jít například o název léku nebo možnosti prevence či dezinfekce, náš systém pak automaticky skenuje ve více než 50 000 různých online zdrojích z celého světa a články zobrazí v systému,“ vysvětluje zakladatel firmy Tadeáš Marek. „Díky tomu je možné nalezené texty systematicky kategorizovat a sdílet je s ostatními. Všichni vidí, které články si už někdo z kolegů přečetl a které vyhodnotil jako zajímavé.“

Čtěte také

Lékaři oceňují vzájemnou spolupráci na systematickém vyhledávání nových informací. Díky sdílení zajímavých článků se můžou rychleji dostat k medicínskému řešení. „Jedná se o cloudový systém, není tedy přístupný jen z počítače, ale třeba také z mobilu,“ upozorňuje Marek. Díky vzdálenému přístupu také nezatěžuje hardware ani software počítače, který ke službám přistupuje.

Pilotní verze vznikla v rekordním čase, programátoři ji spustili už po 24 hodinách. Testování probíhá v Ústřední vojenské nemocnici Praha, ale poté ho vývojáři bezplatně nabídnou i dalším nemocnicím v České republice.

Program obsahuje přes dvacet modulů, z nich se dá poskládat systém na míru včetně sdílených databází kontaktů nebo produktů. Nabízí také moduly pro datovou vizualizaci.

autoři: NEPOUŽÍVAT - Martina Rasch , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.