Vzpomínka na legendárního muzikanta

19. duben 2011

Na včerejším koncertu (18.4.2011), který byl vzpomínkou na páté výročí úmrtí skvělého hudebníka, houslisty, primáše BROLNu Jindřicha Hovorky, byla pokřtěna biografická publikace autorky Růženy Kučerové. Přesný název více než dvousetstránkové knihy je Jindřich Hovorka 1937-2006 ... jeho housle zpívaly a přichází na knižní trh doplněna dvěma kompaktními disky.

Růžena Kučerová byla blízkou spolupracovnicí Jindřicha Hovorky a již za jeho života sbírala materiály a dokumenty z jeho profesního i soukromého života. V BROLNu hrála na flétny a dudy a v letech 1994-2006 byla též dramaturgyní tělesa. Přiznává, že sama se necítí být spisovatelkou, proto se její kniha rodila několik let s přispěním mnoha přátel, kolegů a známých, kteří knihu obohatili historkami. Výrazné osobnosti folkloru zase knihu doplnili o své vzpomínky na Mistra. Kniha výstižně zobrazuje životní příběh uměleckého šéfa a primáše Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). Kučerová mu vzdává hold za sebe i za veřejnost. Té se tak dostává zhodnocení Hovorkova uměleckého odkazu, zlidštěného osobními vzpomínkami. Autorce se podařilo vylíčit barvitě Hovorkův život i díky publikování téměř sto padesáti fotografií od nejútlejšího mládí, hudební začátky, studentská léta a koncertování s BROLNem. Neopomíjí upozornit na bohatou Hovorkovu sběratelskou činnost a také na to, že díky vysoké interpretační úrovni šířil lidovou hudbu u nás i v zahraničí.
Koncert Vzpomínka na Jindřicha Hovorku byl pro milovníky folkloru vskutku svátkem. Dokladem toho byl vyprodaný sál Besedního domu v Brně a nekonečné ovace a potlesk v průběhu a na závěr koncertu. Koncert také připomenul páté výročí návratu BROLNu do Českého rozhlasu Brno a navázání na slavnou dvaapadesátiletou éru. S BROLNEm vystoupili sólisté-zpěváci Vlasta Grycová, Dušan Holý, Ludmila Malhocká, Klára Blažková, Kamila Šošovičková, Jindřich Hovorka mladší a sólisté-hudebníci Miro Dudík, Jan Kružík, Renáta Kružíková, Růžena Kučerová, Josef Pavlica, Jan Telecký, Petr Vysloužil a Jaroslav Krček. Nová kniha má pro vstup do „života“ i své kmotry – Jaroslava Krčka, uměleckého vedoucího souboru Musica Bohemica, Miro Dudíka, houslistu a primáše slovenského rozhlasového OĹUNu a zpěváka Dušana Holého.

Spustit audio