Walesa a Kaczynští

26. červenec 2006

Polsko získalo další primát, od 10. července, dvacáté hodiny, má prezidenta i premiéra z jedné rodiny, to ještě nikdy nikde v Evropě nebylo. Začala tzv. Čtvrtá republika, říkají bratří Kaczynští.

0:00
/
0:00

Jde jim - dle jejich slov - o čest národa a sebevědomý patriotismus. Chtějí silnější stát, kterým neotřese ani Rusko, ani Německo. Bohužel mají největší nezaměstnanost v celé Evropské unii: 18 procent. Když před časem německý Tageszeitung zveřejnil karikaturu polského prezidenta, odmítl se Lech Kaczynski dostavit na schůzku s Angelou Merkelovou a Jacquesem Chiracem. Něco takového nemá rovněž v Evropě, kde je svoboda projevu a vycházejí denně stovky karikatur všech politiků, obdoby. Německý zpravodajský časopis Der Spiegel požádal o rozhovor bývalého polského prezidenta Lecha Walesu a začal otázkou: Pane prezidente, myslíte si, že by se měla německá vláda prezidentu Kaczynskému omluvit?

Prezident Walesa odpověděl: Jde přece o vtip. Také u nás platí svoboda slova. O podobných událostech mohou novináři a diplomaté hovořit, ale vláda se nemá omlouvat v žádném případě. A později dodal: Víte, bratří Kaczynští jsou lidé s velice omezeným smyslem pro humor. Mně je to nepříjemné, ale lidé bez příslušného formátu takhle reagují. Bohužel demokracie není reprezentativní. V Polsku přišlo velice málo lidí k volbám a z toho vznikl takovýto salát. To by měla být pro nás lekce a měli bychom se chovat příště chytřeji.

Z celého rozhovoru vyplývá i pro nás důležité přesvědčení, že i takováto kuriózní rodinná sestava ve vedení státu, jak podle expertů, tak podle bývalého prezidenta Walesy nemůže za daného stavu nic moc změnit, protože byznys už běží zcela nezávisle na vládách a prezidentech. Walesa doslova řekl: Naše obchodní kontakty jsou velice těsné. Když chceme, aby nás brali ve světě vážně, musí se naše firmy chovat seriózně.

V rozhovoru se Der Spiegel zmiňuje i o polských reakcích na německou minulost, které v poslední době opět nabývají ostřejší formy, i když se zdálo, že tyto věci jsou minimálně na vládní úrovni vyřešené a nyní je to spíš záležitost, kterou se mají zabývat historici. Pan prezident Walesa tuto novou zjitřenost zdůvodňuje starým polským komplexem a neosvojením si základních demokratických forem chování, které se Poláci teprve učí. Na adresu Němců řekl: Můžete si za to někdy i vy, Němci, protože vynášíte příliš rychlé soudy. Měli byste se, dřív než budete reagovat, vždy dvakrát nadechnout a třikrát obejít dům. Časem se ale stejně ukáže, že škody, které může dnes prezident udělat, jsou mnohem menší, než si myslíme. Bohužel ti dva bratři nemají ani žádný politický recept pro Polsko. Nikdo neví, čím by ve skutečnosti měla tzv. Čtvrtá republika být. Když jsme za kulatým stolem vyjednávali v roce 1989 přechod k demokracii, nehráli Kaczynští žádnou důležitou roli. Proto se jim dnes tak snadno říká, že by vše dělali lépe.

K často diskutované otázce o očištění země od bývalých komunistických kádrů pan prezident Walesa redaktorům sdělil, že v tomto ohledu mají bratři pravdu, že by se mělo dělat víc. V roce 1989 ale toho o moc víc udělat nešlo, protože komunisté byli moc silní a ještě existoval Sovětský svaz.

V závěru rozhovoru se pan prezident Walesa ještě jednou vrátil k bratrům Kaczynským a poznamenal: Oba jsem ze svého úřadu záhy vyhodil, protože jsem rozpoznal, že by mohli víc škodit než učinit dobrého. Těžko si dovedu představit, že by mohli zůstat u moci do konce celého volebního období.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci http://www.rozhlas.cz/cro6/audio/ Radio na přání

Spustit audio