Wolf Eyes: umění hluku

18. květen 2010

Poté, co pořadatelé festivalu Stimul postupně dovezli do Prahy taková jména noisového hudebního polosvěta, jakými jsou Merzbow, Jazkamer nebo Pan Sonic, i letošní ročník tohoto průběžného svátku nekonformní hudby pokračuje v rozšiřování posluchačských obzorů na - jenom zdánlivě neoraném - hlukovém poli. 20. května budou mít pražští fanoušci příležitost zažít ceněné radikální experimentátory Wolf Eyes.

Projekt Wolf Eyes, v současnosti fungující v podobě tria bezprecedentních hlukových extrémistů, vznikl v roce 1996 jako sólový projekt detroitského rezidenta Nata Younga. K němu se postupně připojili další členové Aaron Dilloway a John Olson. Dillowaye, který se odstěhoval do Nepálu, před pěti lety nahradil Mike Connelly. Wolf Eyes se od počátku sveřepě vydali cestou krajního zvukového teroru. Za pomoci elektroniky, pásků, různě zflikovaných efektů, kytar, občasného dechového nástroje a brutálního vokálního hluku vytvářejí tak abrazivní noisovou smršť, že její poslech nemusí být zážitek jen obrazně bolestný, ale přímo fyzicky bolestivý. Tomu ostatně odpovídají i názvy skladeb jako Stabbed in the Face, We All Hate You nebo Black Vomit. A pro dokreslení atmosféry - desítky sólových či vedlejších aktivit, jimž se bývalí i současní členové Wolf Eyes věnují, nesou jména jako Dead Brain, Hatred, Miscarriage, Demons nebo Mongoloid Men.

0:00
/
0:00

Kompletní diskografii Wolf Eyes se vám pravděpodobně nikdy nepodaří shromáždit. Mají na kontě kolem stovky nahrávek, porůznu distribuovaných například Sub Popem, No Fun nebo Hospital Records. Ovšem drtivá většina materiálu (mluvíme o desítkách alb ročně) vyšla jako samizdatové kazety nebo výpalky, které si můžete koupit pouze na koncertech (a možná ještě na eBayi). Vaší pozornosti doporučuju aspoň tři elpíčka z poslední doby - Burned Mind z roku 2004, o dva roky mladší Human Animal, která vyšla u Sub Popu, nebo loňské album Always Wrong u Hospital.

02052550.jpeg

Před jedněmi z největších hvězd současného umění hluku vystoupí ještě slovenské, v Londýně usazené duo Jamka, zpestřující živou elektroniku prvky improvizace, a tuzemská trojička Ruinu, která vynalézavě pracuje s modifikovanými zvuky dechových nástrojů.

Od vystoupení Wolf Eyes se dá čekat leccos, jen ne průměrný zážitek. 20. května v osm večer se v pražském Divadle Archa sejdou ti odvážnější z milovníků hudby, která napřed bourá, aby v troskách starých struktur hledala nové.

Spustit audio