Y2K, Country a další hudební multiversa objevují v novinkách MGMT, Erika De Casier, yanntray a TOKYO DRIFT

29. únor 2024

Promyšlené a klamavě nenáročné desky si pro nás připravili MGMT a písničkáři Hurray For The Riff Raff, v souvislosti s druhými zmíněnými se ptáme na otázku: „Existuje vůbec něco jako minulost a budoucnost?“ Y2K estetiku oživuje Erika De Casier, skotská zpěvačka Kaeto zase míchá devadesátkový trip hop s popem. V čerstvé novinkové rotaci Radia Wave nechybí japonský hyperpop nebo z naší strany netrpělivě očekávaný release yanntraye, TOKYO DRIFT a Esseie. Wake Up!

yanntray, TOKYO DRIFT & Essei - Wake Up!

Credits: Filip Zadražil, Jan Svadbík, Pavla Bastlová
Label: Warner
Album: Silver

Na Vinylu nominovaný hudebník yanntray a zářící hvězda alternativní scény TOKYO DRIFT vydali společnou desku Silver. Dvanáct rozlámaných elektronických tracků vznikalo mezi Prahou a Paříží, kde aktuálně první jmenovaný přebývá. Dobrodružný zvuk má na svědomí Essei, dvorní producent brněnského labelu Butterclub. Tematicky album meandruje mezi dvěma póly – oslavou vandráctví i sklíčeností z odcizení. Do rotace nasazujeme track Wake Up!, melancholickou skladbu, která zní jako lucidní sen – touha po navrátu do míst, která už neexistují, ale máme je nevratně zaryté v paměti.

Peterparker69 & Tennyson - skyskysky

Credits: Tennyson, Y ohtrixpointnever, Jeter
Label: self-released
Album: skyskysky single

Japonský hyperpop s pestrou produkcí a chytlavými melodiemi – tak by se dala popsat tvorba dua Peterparker69, které vydává nový singl skyskysky. Y ohtrixpointnever a Jeter spolu začali spolupracovat v roce 2022, potom, co se poznali skrze rappery SEEDA and SUSHIBOYS. Zlomový moment přišel na konci loňského roku, kdy je rapper Tohji zařadil do dramaturgie Boiler Roomu. Tam singl skyskysky odpremiérovali. Na novém tracku figuruje i kanadský elektronický hudebník Tennyson, který v minulosti spolupracoval se Skrillexem nebo Porterem Robinsonem. Track doplňuje videoklip režiséra Hideta Hotty, v němž Y ohtrixpointnever a Jeter jezdí po Tokiu na plastovém koni a střílí po kolemjdoucích šípy lásky.

MGMT - Dancing In Babylon ft. Christine And The Queens

Credits: Andrew VanWyngarden, Ben Goldwasser, James Richardson
Label: Mom+Pop
Album: Loss Of Life

Americké indie-rockové duo MGMT vydalo poslední únorový pátek svoji pátou studiovou desku Loss Of Life, která zatím sbírá kladné ohlasy. Jediným hostem alba je francouzský zpěvák Christine And The Queens, který se dokonale hodí do čtvrtého singlu Dancing In Babylon – klasické power balady střižené podle osmdesátkového mustru. „Vždycky jsem miloval jejich multiversum, svobodomyslnost, talent a průzračné písničkářství,“ řekl Christine k spolupráci na duetu. Ke skladbě vznikl i pozoruhodný klip v režii Raya Tintoriho, který s kapelou spolupracuje dlouhodobě. Tentokrát zpracoval píseň jako příběh lásky dvou gay vojáků v jakési bizarní pouliční válce, v níž se bojuje v těch nejvíc chic uniformách.

Hurray For The Riff Raff - Hawkmoon

Credits: Alynda Segarra, Brad Cook
Label: Nonesuch
Album: The Past Is Still Alive

Říká se, že minulost ani budoucnost není, existuje jen přítomný okamžik. V New Orleans usazení Hurray For The Riff Raff by s ohledem na název jejich nové desky souhlasili asi spíš s tvrzením, že současnost je jen minulost odehrávající se v reálném čase. Nahrání alba The Past Is Still Alive, které deník The Guardian popisuje jako “promyšlené a klamavě nenáročné”, předcházela smrt v rodině. Písničkáři Alynda Segarra alias Hurray For The Riff Raff přišli o otce, jehož hlasové zní v outru zmíněné deváté studiovky. Jedenácti skladbami prostupuje amalgám americké roots music, folk-punku a elektronických prvků. Do naší rotace putuje poslední singl Hawkmoon o útěku. „Je o vzpomínkách na první trans ženu, kterou jsme kdy poznali. Miss Jonathan byla německá rapperka, básnířka a houževnatá bezdomovkyně, která jezdila vlakem, ráda se spoře oblíkala a překvapivě dobře kradla v obchodech,“ říkají Hurray For The Riff Raff o život měnícím setkání s člověkem, o němž si nejsou jistí, že stále žije.

Erika De Casier - Believe It

Credits: Erika de Casier
Label: 4AD
Album: Still

21.února vyšla nová deska dánské hudebnice Eriky De Casier Still. Album server NPR ji označil za jednu z nejočekávanějších nahrávek roku a podle prvních recenzí očekávání naplnila. Na rozvolněném konceptuálním albu, které se věnuje různým fázím vztahu, nalezneme také skladbu Believe It. Erika De Casier v ní sampluje devadesátkový track Ocean od Placid Angles. Zpomalením samplu získala původní melodie hypnoticky meditativní nádech, který je však zábavně tříštěný popovým beatem flirtujícím s Y2K estetikou. „Said you never felt this way / So I guess I will believe it,“ zpívá Erika De Casier. Skladbu o zamilování přidáváme do rotace.

Kaeto - Don’t Ask

Credits: Kaeto, Max Radford
Label: Republic Records
Album: Don’t Ask single

Devadesátkový trip hop, elektronika a neodolatelné popové háčky, to je nový singl Don’t Ask od skotské zpěvačky, která si říká Kaeto. Na hudební scéně se pohybuje od roku 2019, vloni pak podepsala značce Polydor a výrazněji se prosadila singlem Good Morning. Teď možná Kaeto míří k velké kariéře. Don’t Ask vznikl s producentem Maxem Radfordem, který spolupracoval třeba s Faithless. „V téhle písni píšu o svém vztahu se sebou samou,“ říká k písni Kaeto. Videoklip je podle ní oslavou naší kůže a nádherného lidského těla a choreografie skvěle odráží vnitřní boj, který odráží i píseň samotná.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.