Z chaotického oparu vystupují novinky od Snow Strippers, NIVVA, Björk a Rosalía

29. listopad 2023

Detroitské duo Snow Strippers se drží trashové estetiky a vydává EP Night Killaz Vol. 1. Britská zpěvačka Sody zachycuje bolest rozchodu na novém singlu Missing Me. Brazilská hvězda Duda Beat se vrací s virálním singlem Saudade de Voce a Björk, Rosalía a Sega Bodega spojili síly na novém tracku Oral. Výběr uzavírá česká kapela NIVVA s albem Hideout. Just a Hint!

Björk & Rosalía – Oral

Credits: Björk Guðmundsdóttir, Rosalía Vila Tobellam, Salvador Navarrete, Noah Goldstein
Label: One Little Independent Records
Album: Oral single

O tom, že Björk natáčí skladbu s Rosalíou jsme se dozvěděli už na začátku října, kdy islandská spolupráci s katalánskou hvězdou zpěvačka teasovala. Zároveň už tehdy vysvětlovala, že výtěžek společné písně půjde na podporu islandských vesničanů, kteří bojují proti průmyslovému lovu lososů, jenž může zničit celý ekosystém. Společná píseň Oral má kořeny na konci devadesátých let, kdy ji Björk poprvé nahrála, ale pak nepoužila na desku Vespertine. Po letech ji dostal do rukou producent Sega Bodega a následně do ní vstoupila i Rosalía. Vzhledem k historii písně Oral má Björk v klipu, vytvořeného s pomocí umělé inteligence, podobu z přelomu tisíciletí a společně s Rosalií tady zkouší různá bojová umění.

Duda Beat – Saudade de você

Credits: Eduarda Bittencourt Simões, Tomás Troia, Lux Ferreira
Label: Universal
Album: Saudade de você single

Brazilská zpěvačka Duda Beat patří mezi největší hvězdy brazilského popu a na scéně se pohybuje už víc než dekádu. Svým jménem odkazuje na kontrakulturní hnutí manguebeat ze začátku devadesátých let. Na něj ostatně navazuje i nový singl Saudade de Voce, který sbírá v latinské Americe virální slávu. Produkoval ho beatmaker Kauc a Duda Beat zpívá o tom, jak jí chybí milovaná bytost.

Snow Strippers – Just a Hint

Credits: Graham Perez, Tatiana Schwaninger
Label: Surf Gang Records
Album: Night Killaz Vol. 1

O detroitském duu Snow Strippers se letos hodně mluvilo. Vydali oceňovaný dobrodružný dlouhohrající mixtape April Mixtape 3, magazínu i-D poskytli svůj první rozhovor vůbec a vystoupili tak z mysteriózního chaotického oparu, který okolo sebe prozatím udržovali. Dvojice se zjevila loni a se svým frenetickým mixem žánrů jako je EDM, europop nebo witch house a vrcholnou trashovou estetikou se okamžitě stala miláčky všech terminálně online lidí – začalo se o nich mluvit jako o nových Crystal Castles. Snow Strippers pokračují v letošní jízdě EPčkem Night Killaz Vol. 1., ze kterého nasazujem monstrózní úvodní singl Just a Hint.

Sody – Missing Me

Credits: Madelene Eliasson, Sophie Dyson
Label: Believe
Album: Missing Me single

Je to píseň o tom, že se ti stýská po sobě samém. Že se ti stýská po tom, kým jsi byl a jak ses cítil, když jsi byl s někým. Po svém šťastnějším já. Rozchody jsou na nic! Pokud si tím procházíš (nebo jsi si tím prošel), tahle píseň je pro tebe,“ říká na sociálních sítích mladá hudebnice Sody o její nové skladbě Missing Me, kterou také nasazujeme do pravidelné rotace. Skladba měla svou premiéru v rozhlasové show BBC Future Pop with Mollie King, kde se mnohdy objevily budoucí velké hvězdy popu a tento potenciál Sody rozhodně má. Evropskému publiku to může potvrdit i naživo jako otvírák turné Dylan, na které se vydá koncem ledna.

NIVVA – Chatbot

Credits: NIVVA, Ondřej Mikula
Label: self-released
Album: Hideout

Pražský audiovizuální projekt NIVVA má v čele zpěvačku, jejíž sebeprezentaci zajišťuje digitální avatar. Tvoří od roku 2020, kdy u labelu Bad Names vyšlo debutové EP Easy. Po úspěšné AV show na festivalu Lunchmeat a tour po Evropě NIVVA zvolnila. Tříleté mlčení přerušil až singlový banger Sirens. Ten je součástí debutového alba Hideout, na němž se opět podílel producent Aid Kid, jakožto člen kapely. Na Hideout se mísí zvukové experimenty s popovým songwritingem. Napříč osmi skladbami jsou tu ke slyšení klubové beaty, orchestrální aranže, ale třeba i noise a ambient či abstraktní koláže živých nástrojů. NIVVA ale není jen hudební projekt. Technologii spojuje s uměním, díky čemuž nás vtahuje do záhadného světa umělé inteligence a jejího vlivu na lidské vnímání. Do rotace po singlovém bangeru Sirens putuje ještě druhý track na albu Chatbot.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.