Z léta do zimy? Zase se oteplí, dokonce celý listopad má být teplejší než obvykle, uklidňuje meteoroložka Míková

18. říjen 2023

Brazilská část Amazonie se potýká s nebývalým suchem. Hladina jednoho z přítoků Amazonky řeky Río Negro, je tak nízko, že došlo k narušení říční dopravy, na které závisí stovky tisíc lidí v okolních vesnicích. Narušený je i pralesní ekosystém. Podle brazilského národního meteorologického institutu zažila města Cuiaba a Sao Paulo nejžhavější začátek tamního jara za posledních 63 let. Evropa teď naopak začíná řešit podzim a zimu.

Letošní zima bude po celém světě pod vlivem několika současně působících jevů. Jednak zrychlující se změnou klimatu, ale také sílícím jevem El Niño. První předpovědi naznačují, jaký to bude mít vliv na průběh blížící se zimy.

Taťána Míková

„První prognózy vypadají, že v příštím roce, přinejmenším do března, bychom se s jevem El Niňo ještě pořád měli setkávat v relativně vysoké intenzitě. Slábnout by mohl až v průběhu jara. Ale řekněme si na rovinu, je to vlastně úplná hranice, na jak dlouho dopředu tento jev dokážeme předpovídat,“ říká meteoroložka České televize Taťána Míková.

Dodává, že se předpověď bude v dalších měsících postupně zpřesňovat. 

„To to, co teď na zeměkouli pozorujeme, je kombinace jak změn klimatu, jevu El Niño atd. I v Evropě vidíme, že poslední roky byly opravdu velice horké, nejvíc za posledních asi 60 let. Dokonce poslední měsíce byly v řadě několikrát za sebou nejteplejší v historii měření.“ 

Čtěte také

„Ještě teď dochází k výraznému oteplování oceánů, takže se ohřívá i atmosféra a procesy v atmosféře jsou pak nastartovány k tomu, že vybíjejí víc energie. Ať už se to týká toho, že máme někde větší horko nebo že přicházejí velice intenzivní bouřkové systémy.“ 

„Musím říct, že výsledky výzkumu změn klimatu v ,dřevních dobách‘ někdy kolem roku 2000 naznačovaly jen to, že se teplota bude zvyšovat a srážky zůstanou zhruba na svém tehdejším stavu. Dnes ale víme, že je velice pravděpodobné, že bude docházet k velkým výkyvům.“

A jaká bude zima?

Meteoroložka Míková připomíná, že ještě do 70. let minulého století bylo i v létě mnoho výkyvů, ale málokdy takové, jako dnes.

Čtěte také

„A už od toho roku 2000 zažíváme výkyvy počasí, kdy se během dvou dní změní teploty odpovídající změně ročního období – například z léta rovnou do zimy,“ vysvětluje s tím, že tyto změny rozhodně nepřestanou, naopak mohou být ještě i větší.

„Například ve středu bylo na dlouhou dobu nejchladněji – a to co nezmrzlo, tak v klidu dozraje, protože teploty půjdou zase nahoru.“

„Před námi jsou dva relativně dost teplé, aspoň na tuto roční dobu, týdny. Dokonce i listopad má být teplejší, než obvykle v průměru bývá,“ dodává.

Celou Vědu Plus najdete v audiu, ptá se Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , lup
Spustit audio

Související