Z Nové Pece do Stožce denně jezdí stovky cyklistů. Je tu ale jen jeden servis a půjčovna

9. srpen 2018 14:57

Díky příznivému terénu patří cyklostezka z Nové Pece do Stožce mezi nejoblíbenější na Šumavě. V hlavní části sezóny po ní projedou stovky lidí denně. Sportovních půjčoven je ale v blízkém okolí nedostatek, otevřená je jenom jediná.

Na křižovatce za mostem přes Vltavu v Nové Peci potkáte teď přes léto cyklisty, lidi na kolečkových bruslích, ale i na koloběžkách. Většina z nich míří přes Černý Kříž směrem ke Stožci.

Tuto trasu si vybral i Robin Mitana, který na kole dorazil až ze slovenské Bratislavy. „Bylo to takové delší po hranicích, zhruba 500 kilometrů. Teď se chystám na jeden okruh na Šumavě, to už je oddychovka. Mám Lipno rád. Byl jsem tu už několikrát, tak jsem si chtěl připomenout staré časy,“ popisuje.

V Nové Peci je jediná sportovní půjčovna, kterou přes léto obsluhuje brigádník Jakub Švejda. „Nabízíme kola, koloběžky, elektrokola a dají se sem dovézt i elektrokoloběžky. Poskytujeme také jednoduchý servis, vyměníme duši, pak ještě případně umíme seřídit brzdy nebo přehazovačku,“ vyjmenovává.

Sedláčkova stezka na Písecku je cyklotrasou pro milovníky adrenalinu a krásné přírody

O prázdninách mapují reportéři Českého rozhlasu cyklotrasy v kraji. Tentokrát přenosový vůz zastavil ve Zvíkovském Podhradí na Písecku a Jitka Cibulová Vokatá projela Sedláčkovu stezku

Krásné výhledy i trocha dobrodružství čeká cyklisty na Sedláčkově stezce, která vede z Písku až k hradu Zvíkov. Tato trasa byla cílem dalšího rozhlasového cyklopátku, projela ji reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

Další nejbližší servis s půjčovnou je až ve více než deset kilometrů vzdálené Horní Plané. Donedávna ještě podobné zařízení fungovalo na Stožci, ale majitel ho zavřel.

„Rozjezd je tady pomalý, protože tady je sezóna jen dva měsíce v roce a podnikatelé prostě mají strach tu něco otevírat. Není to jako na Lipně, kde je narváno od května do října a pak přes zimu,“ vysvětluje starosta Nové Pece Jakub Koželuh.

Kromě stezky do Stožce mají turisté podle něj hned několik dalších možností. „Mohou například na Plešné jezero, Schwarzenberský kanál, Jelení Vrchy, Medvědí stezku. Každý si tu najde to své a jsou tu možnosti pro zdatné sportovce i pro rodiny s dětmi,“ dodává Jakub Koželuh.

Sportovní půjčovna bude v Nové Peci otevřená každý den až do konce srpna. V září pak už pouze o víkendech.

Reportér Matěj Vodička se vydal na Šumavu
autor: mvo
Spustit audio

Související