Z Pardubic na kole pohodlně až do Dřítče. Hradubické stezce přibyly další úseky

6. listopad 2023 11:07

Cyklisté můžou nově šlápnout do pedálů na další dokončené části Hradubické Labské cyklostezky. Úseky z Kunětické hory do Němčic a z Němčic do Dřítče dostaly kolaudační razítko a jsou tak oficiálně v provozu. Asfaltová cyklostezka vedoucí po levém břehu Labe má do budoucna propojit Hradec Králové a Pardubice. Problémem ale zůstává tempo výstavby.

Dva nové úseky dohromady měří jen asi dva kilometry, přidanou hodnotou ale je, že posilují  bezpečnost cyklistů tím, že cykloprovoz převádí mimo dosavadní a frekventovanou silnici z Dřítče až pod Kunětickou horu. Podél cyklostezky vznikla také nová výsadba a kromě jezdců na kolech můžou stezku využívat taky chodci. Oba dokončené úseky stály dohromady 10 milionů korun. Výstavbu má na starosti svazek obcí Hradubická Labská.

Kolem Opatovic pořád nic

Když ke dvěma dokončeným úsekům připočteme ještě úsek Pardubice - Kunětická hora a z opačné strany cyklostezku Hradec Králové - Vysoká, dostáváme se na zhruba polovinu délky z celkových 23 km. Aby cyklostezka opravdu propojila obě krajská města, zbývá dodělat ještě dva samostatné úseky páteřní trasy.

Je to část z Opatovic nad Labem do Vysoké, která by se měla začít stavět příští rok a stát bude kolem 20 milionů korun. Poslední a nejdelší je trasa Opatovice nad Labem - Dříteč. Její součástí bude i přemostění Labe. Ředitel svazku obcí Hradubická Labská a nezávislý starosta Opatovic nad Labem Pavel Kohouta očekává, že by cyklostezka měla být kompletní někdy kolem roku 2027.

Podle Kohouta není tempo dostavby Hradubické Labské cyklostezky takové, jaké by si představoval. Za posledních 11 let se svazku obcí podařilo vybudovat jen tři nové úseky, z toho dva jsou ty letošní. Časově nejnáročnější je prý příprava staveb a taky výkupy potřebných pozemků.      

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související