Z trenérského štábu má na střídačce každý jasnou roli. Hlavní slovo by měl mít kouč, myslí si Procházka

Líbí se Martinovi Procházkovi zavedený formát extraligové soutěže a následného play-off? Není v současnosti na střídačce hokejových klubů moc lidí kolem týmu? Jakou roli by měl mít asistent trenéra? Jak moc olympijský šampion z Nagana sledoval úspěšné putování českých hokejistek do 18 let na mistrovství světa? Jsou lístky na mistrovství světa v Praze a Ostravě předražené? Užijte si další díl pořadu Čistá hra.

Martine, chci propojit hokej s dalším sportem, jako je atletika. Bývalý hokejista Zdeno Chára v Houstonu znovu překonal maratonský osobní rekord na 3:09:54 hod., od dubnového debutu v Bostonu stáhl téměř 29 minut. Co na to říkáš?

Klobouk dolů. Vůbec uběhnout maraton a ještě, jak on dokáže ten čas stlačit. Je vidět, že ho to baví. Připravuje se na to a celkově obdivuji všechny, kteří maraton uběhnou.

Měl během kariéry Zdeno Chára kvůli postavě někdy nějaký problém?

Pamatuji si, když ho agent Míra Henyš vytáhl ze Slovenska do Sparty. Měl tu velké problémy s koordinací pohybu, ale v zámoří na tom zapracoval. Naopak to přetavil ve výhodu, když si vezmete dvoumetrového chlapa s hokejkou, tak to se těžko objede. Na úzkém hřišti se stal nejlepším obráncem světa.

Je podle tebe 52 zápasů v základní části extraligy ideální počet?

Ano. Je to zavedený systém, který už nějaký čas funguje. Je to slušná porce.

Čtěte také

Posluchač Honza: Co Martina Procházku z jeho všech aktivit, kterým se nyní věnuje, baví nejvíc?

Samozřejmě Čistá hra. Je to ideální aktivita. Jinak po sportovní stránce už toho moc nedělám, sportu jsem si užil dost. Že by ze mě vypadly nějaké časy, jako ze Zdeno Cháry na maratonu, tak to nehrozí.

Koho jsi během aktivní kariéry nejvíce poslouchal a vzal si od něj nejvíc?

Vždy jsem poslouchal hlavního trenéra. Zní to možná divně, ale je to tak. Můj táta, který sledoval moji kariéru, tak byl věčně nespokojený. Když jsem dal dva góly, tak mi řekl, že jsem měl dát tři. Když jsem dal tři, tak mi řekl, že jsem měl dát čtyři. Samozřejmě mě ale chtěl motivovat, ale nedával mi rady, jak hrát.

V komunikaci hráč-agent-rodič-trenér by měl mít asi hlavní slovo kouč, ne?

Ano. Jsem tak vychovaný a podporuji to. Hráči v mládežnických kategoriích by měli reagovat především na hlavního trenéra. Neměli by se řídit tím, co jim někdo řekne z tribuny, tam je těch ‚trenérů rodičů‘ mnoho.

Často se stane, že trenér objeví úplně jiné dovednosti u hráče. Mně třeba kariéru změnil pan Stach na Kladně, který mě přesunul z centra na křídlo. Z mé zkušenosti si nevybavuji situaci, že by můj otec šel za trenérem a říkal mu, co dělám na ledě špatně.

Agenti hráčů ovlivňují spíše až dospělý hokej, že?

Nyní už fungují i v dorosteneckém a juniorském věku. Agenti už občas tlačí na hráče s tím, že se na ně přijedou podívat skauti a říkají hokejistům, co by měli dělat. Je to pak na úkor kvality týmu. Když se jeden hráč snaží vyniknout, tak to může srážet týmové pojetí.

Nikdy jsi netlačil syny k tomu, aby hráli hokej?

Starší Martin hrál mezi šestým a dvanáctým rokem života. Šimon hraje ještě teď, ale hraje i florbal za dospělé.

Posluchač Marián: Nebylo by pro extraligu zatraktivněním to, kdyby poslední celek rovnou padal do první ligy?

Vybavuji si ideální variantu, kdy poslední dva týmy extraligy by šly hrát s prvními dvěma celky první ligy. Udělala se skupina čtyř. Hrál každý s každým a první dva zůstanou, třetí a čtvrtý padá. Bylo to férové.

Martine, jaký máš názor na to, že vstupenky na případný čtvrtfinálový zápas českého týmu na domácím šampionátu v Praze budou stát zhruba tři tisíce korun?

Je to hodně peněz za jeden lístek. Návštěvnost bude skvělá, ale třeba pro čtyřčlennou rodinu to bude hodně drahé.

Při zápase ti víc vyhovoval trenér, který tě nechal hrát a moc do tebe „nehučel“?

Ano. Samozřejmě pokud jsem v zápase udělal nějakou nesmyslnou chybu, tak jsem to také schytal. Jinak jsem měl radši trenéra, který mě nechal a mohl jsem se plně soustředit na výkon. Naopak trenéři, kteří pobíhali po střídačce a křičeli tam, tak to mi nepomáhalo.

Čtěte také

Máš zkušenost s tím, že by měl hlavní trenér vedle sebe natolik ambiciózního asistenta, který do toho koučování zápasu mluví až moc?

Ne. Byl jsem zvyklý, že asistent uděloval pokyny třeba na přesilovky a oslabení, jinak hlavní slovo měl kouč.

V moderním hokeji je standardem, že jeden z trenérů má pod sebou útočníky a druhý obránce?

Je to standardní ve všech kategoriích. Většinou se bývalý obránce věnuje obráncům, i když to není ve sto procentech případů.

Co se v pátečním extraligovém duelu stalo brankáři Jakubovi Kovářovi v brance Sparty? Jak Martin Procházka hodnotí stříbrné medaile českých hokejistek do 18 let na mistrovství světa? Co říká odpůrce systému českého play-off reportér Petr Tomášek? Čistá hra zná odpovědi.

Čistá hra Martina Procházky každé úterý na Radiožurnálu Sport
Spustit audio

Související