Za Hitlerem letěl Chamberlain třikrát jednat o míru. Netušil, s jakým gangsterem doopravdy jedná

29. září 2023

Před 80 lety, v listopadu 1940, zemřel britský premiér Arthur Neville Chamberlain. Jméno tohoto politika je v českém kontextu spojováno pouze s konferencí v Mnichově v září 1938. V jeho životě to ale byla jen jedna z mnoha epizod.

Účinkuje: historik Jan Adamec
Připravil: David Hertl
Premiéra: 19. 11. 2020

U nás bude v případě Arthura Nevilla Chamberlaina (1869–1940) asi navždy připomínán jeho výrok z přelomu léta a podzimu 1938, který sice zněl neuvěřitelně, ale v britském kontextu byl do značné míry oprávněný.

Bylo by hrozné, kdybychom museli kopat zákopy a zkoušet plynové masky, protože se v nějaké vzdálené zemi – Československu – hádají mezi sebou lidé, o nichž nic nevíme. Kdybychom měli bojovat, museli bychom mít větší důvod.
Arthur Neville Chamberlain

Velká Británie se koncem 30. let postupně dostala z následků otřesu impéria po 1. světové válce a z dopadů světové hospodářské krize. Válka bylo to poslední, co by si tehdy poddaní Jeho Veličenstva přáli.

Čtěte také

Britové mají Chamberleina uloženého v paměti i jinak než jen jako muže, který na podzim 1938 letěl třikrát za Hitlerem jednat o míru.

Rodák z Birminghamu byl synem někdejšího britského ministra kolonií Josepha Chamberlaina. Proslul neuvěřitelnou pracovitostí. Do parlamentu se dostal v roce 1918 jako člen Konzervativní strany. Byl ministrem pošt, výrazně reformním ministrem zdravotnictví a úspěšným ministrem financí.

Překonal hospodářskou krizi, nastartoval britské finančnictví, a tím i vzestup střední vrstvy. Možná někde tady se zrodila představa o Chamberlainovi jako o jednoduchém člověku, který i na politiku hledí optikou podnikání.

Pak přišel Mnichov

V květnu 1937 se stal premiérem. A pak přišel Mnichov. Pro Čechy potupa, ale Britové, kteří na ulicích plakali dojetím, když Chamberlain mával dohodou a mluvil o „míru pro naši dobu“, to mysleli upřímně. Chamberlain totiž do Británie nepřivezl jen onu nedůstojnou dohodu o připojení českého pohraničí k nacistickému Německu.

Ten „papír“, kterým mával na Brity, byla u nás nepříliš známá britsko-německá deklarace, která měla „symbolizovat touhu obou národů už nikdy spolu nevést válku“. Potvrdila, že oba státy souhlasí s „metodou konzultací“ jako prostředkem řešení všech otázek.

Neville Chamberlain podepisuje Mnichovskou dohodu

Hitler i Chamberlain prohlašovali, že „jsou odhodláni pokračovat v úsilí odstraňovat možné zdroje neshod, a tak přispět k zajištění míru v Evropě“.

Jak už dřív napsal historik Jiří Ellinger, je nepochybné, že právě tato osobní dohoda s Hitlerem byla hlavním výsledkem, ktrého si Chamberlain opravdu cenil. Britský gentleman ale evidentně netušil, s jakým gangsterem jedná. V březnu 1939, když Hitlerova vojska napochodovala do zbytku Československa, se z té, pro nás významnější mnichovské, dohody stal bezcenný kus papíru.

Chamberlain se ještě musel dočkat okamžiku, kdy Británie vyhlásí válku Německu, nástupu nového premiéra Churchilla a zahájení letecké bitvy v létě 1940. O pár měsíců později zemřel na rakovinu žaludku.

Vykreslit tak trochu jiný obraz Arthura Nevilla Chamberlaina, nejen s ohledem na „československé souvislosti“, se v pořadu Portréty pokusí historik Jan Adamec. Vysíláme v repríze.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související