Začátky Scotland Yardu. Strážníci se svolávali řehtačkami

Scotland Yard, dnes známý jako Metropolitní policejní služba nebo Metropolitní policie, byl založen 29. září 1829 v Londýně. V současnosti je asi nejznámější policejní organizací na světě. A to i díky tomu, že byl mnohokrát zpopularizován autory detektivek i filmaři. Scotland Yard ale rozhodně nebyl prvním policejním sborem. Dříve než v Londýně byl založen například v New Yorku či Paříži.

V britské metropoli zpočátku proti zločincům bojovali dobrovolní strážníci, kteří dostávali odměny za jednotlivé případy. Jenže Londýn se rozrůstal a s ním i zločinnost. První strážníci nově založeného Scotland Yardu vyrazili do terénu 29. září 1829 v šest hodin večer, aby hlídkovali v ulicích. Zajímavé je, že k přivolání pomoci policisté dlouho používali řehtačku. Ta byla vyměněna za píšťalku teprve krátce před první světovou válkou.

Název podle dvora

První velitelství policejního sboru sídlilo v budově na Whitehall Place číslo 4. A jméno dostalo podle dvora, do kterého se dalo z budovy vyjít. Ten se historicky nazýval Scotland Yard, protože šlo o místo, kde skotští králové přebývali při návštěvě Londýna.

O tom, že kritéria pro přijetí k policii nebyla zpočátku nijak přísná, svědčí i fakt, že během prvních dvou let byla polovina strážníků propuštěna kvůli častému vysedávání v hospodách, opilství a kamarádšoftům s prostitutkami.

Pokud vás zajímá, proč se londýnským strážníkům začalo říkat bobíci, nebo jaké slavné případy musel Scotland Yard řešit, poslechněte si Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související