Zachovalou barokní lékárnu, v níž zůstalo dokonce i původní léčivo, uvidí návštěvníci kláštera ve Zlaté Koruně

1. únor 2024 14:34

Několik staletí staré flakony, lékovky a baňky mají teď denně v ruce památkáři v klášteře Zlatá Koruna na Českokrumlovsku. Připravují tam barokní lékárnu, kterou na jaře vůbec poprvé ukáží návštěvníkům. Neobvykle zachovalé vybavení pochází ze soukromé sbírky a původně patřilo jezuitskému řádu v Jihlavě.

Barokní lékárna je umístěná v prostorách bývalé klášterní kuchyně. „Tuto expozici jsme připravovali několik měsíců. V současné době jsou nainstalovány nejenom regály, ale i veškeré stojatky, sklo, laboratorní váhy na táře a podobně,“ ukazuje Lenka Tondlová, kastelánka kláštera ve Zlaté Koruně.

Na obnově barokní lékárny se podílela historička Kateřina Tarantová. „Je to soubor skoro tisíce kusů různého lékárenského vybavení. Pochází ze zrušené jezuitské koleje v Jihlavě. Skříně jsou barokní z 18. století. Na šuplíkách jsou krajinné motivy a popisky, protože v nich byly uložené různé bylinné drogy,“ popisuje.

Součástí je spousta laviček, flakonů, různých nádob, kterým se říká stojatky. „Ty jsou právě ještě z 18. století. Když je otevřeme, vidíme, že tam dokonce zůstalo původní léčivo,“ dodává historička.

Čtěte také

Uprostřed barokní lékárny stojí stůl, kterému se říká tára. „Tam měl lékárník svůj sešit, kam zapisoval léky, které vydává. Zapisoval tinktury, masti. Vedle táry můžeme vidět mezi okny naprosto unikátně dochovaný lis na rostliny,“ říká kastelánka Lenka Tondlová.

Historička Kateřina Tarantová podotýká, že řada látek, které barokní lékárníci používali, je v současnosti zařazena mezi prudké jedy. „Dnes jsou považované za zdraví nebezpečné, lidem škodlivé, vůbec se v lékárenství neužívají, ale v 18. století to bylo běžné léčivo,“ uvádí.

Návštěvníci si prohlédnou i cestovní lékárničku. „Tu si člověk vozil s sebou. Dneska si bereme paralen do peněženky, tenkrát lidé brali truhličku s lékovkami,“ doplňuje historička.

Obnovenou barokní lékárnu včetně dobových herbářů a dalších zajímavostí si mohou návštěvníci v klášteře ve Zlaté Koruně prohlédnout už za necelé dva měsíce. Sezona na státních památkách začne 28. března.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související