Žádost o propuštění misionáře vězněného v Súdánu, papežovo povzbuzení pro nemocného kardinála Vlka a Pochod pro život

4. únor 2017

Synodní rada Českobratrské církve evangelické vyzvala české Ministerstvo zahraničních věcí, aby co nejdříve podniklo účinné kroky k propuštění Petra Jaška, který byl v Súdánu odsouzen k dvaceti letům vězení.

„Od loňského zadržení a obvinění pana Petra Jaška v Súdánu sdílíme obavy o jeho osud. Jsme pobouřeni výší trestu, k němuž byl súdánským soudem dne 29. ledna odsouzen,“ píší zástupci evangelíků. Humanitární pracovník Petr Jašek byl podle české diplomacie na misionářské výpravě a jeho cílem bylo pomáhat súdánským křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly sedm obvinění, mezi nimi také z činnosti proti státu.

„Milý kardinále Vlku, tady papež František. Volám, abych vás pozdravil a abych vás ujistil, že se modlím za vaše zdraví. Velké objetí! Ať vám Pán žehná.“ S těmito slovy zavolal minulý víkend kardinálu Vlkovi papež František. Emeritní pražský arcibiskup totiž pár dní před tím informoval veřejnost o tom, že onemocněl rakovinou plic. Papežův vzkaz ze záznamníku zveřejnil kardinál Vlk na svých webových stránkách.

„Hodnota lidského života je tak velká a právo na život nevinného dítěte, které vyrůstá v lůně své matky, je tak nezcizitelné, že žádné domnělé právo nemůže ospravedlnit rozhodnutí ukončit tento život.“ Uvedl to papež František v telegramu účastníkům Pochodu pro život, který se konal 27. ledna ve Washingtonu.

Spustit audio