Zahraniční vysílání Českého rozhlasu končí po 75 letech na krátkých vlnách

31. leden 2011

31. ledna 2011 končí Český rozhlas 7 – Radio Praha po 75 letech vysílání na krátkých vlnách. Důvodem je redukce rozpočtu zahraničního vysílání ze strany ministerstva zahraničních věcí. Hlavní platformou pro šíření vysílání bude internet. Na webových stránkách radio.cz je možné poslouchat živé vysílání i záznam v různých formátech. Vysílání lze také stahovat nebo poslouchat v tzv. chytrých mobilech.

Podle ředitele Českého rozhlasu 7 Miroslava Krupičky po vypnutí krátkých vln k zásadnímu úbytku posluchačů nedojde: „Konec krátkých vln mě mrzí, protože letos v létě si budeme připomínat 75. výročí vzniku zahraničního vysílání, ale většina posluchačů dnes konzumuje zpravodajství Radia Praha na internetu. Na radio.cz registrujeme kolem milionu návštěv měsíčně. I když o nějaké posluchače přijdeme, nebude to dramatické,“ dodává M. Krupička.

Vedle internetu bude vysílání dostupné na satelitu Astra 3A v paketu CS Link a na některých zahraničních rozhlasových stanicích, které program Radia Praha přebírají. Zprávy Radia Praha v angličtině, němčině a ruštině vysílá od pondělí do pátku od 19.05 do 19.20 hodin Český rozhlas Regina na 92.6 FM v Praze.

Kvality programu by se redukce rozpočtu zahraničního vysílání neměla dotknout. „Budeme se snažit, aby posluchač žádnou změnu nepoznal,“ říká M. Krupička, „přestože byl snížen počet zaměstnanců a budeme vyrábět o něco méně vlastních materiálů, vysílací schéma nedozná žádných výrazných změn.“

Český rozhlas 7 vysílá zpravodajství z České republiky v šesti jazycích: anglicky, německy, francouzsky, španělsky, rusky a česky. Vedle toho provozuje webové stránky pro krajany krajane.net.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace