Zájem o fotovoltaiky naplno zaměstnává poradce. Pomáhají s výběrem, ale také upozorňují na nekalé praktiky

5. červen 2023 14:20

Zájem o poradenství k fotovoltaikám je v Energy centru v Českých Budějovicích stále velký. Začal už loni s nástupem energetické krize. V průběhu letošního roku se ještě zvýšil. S poradci osobně konzultovaly pořízení fotovoltaické elektrárny už stovky lidí.

Díky aplikaci v mobilu má Pavel Vlček přesný přehled o výkonu své fotovoltaické elektrárny a spotřebě energie. Fotovoltaiku si pořídil před dvěma měsíci z několika důvodů. „Elektřina je drahá a věřím, že i bude drahá. Další důvod byl ekologický, prostě chceme sluneční energii,“ říká.

Také on byl jedním z mnoha klientů, kteří letos využili poradenství Energy centra v Českých Budějovicích. „Potřeboval jsem poradit, jak má být ta elektrárna výkonná, jak má být velká baterie. Poradenství Energy centra mi vše urychlilo, protože jsme se dlouho rozhodovali. Správně nás nasměrovali,“ pochvaluje si.

Velký zájem o stejnou službu mají lidé už druhým rokem. Letos ale ještě vzrostl. „Za první čtyři měsíce tohoto roku jsme měli asi 200 osobních konzultací, kromě toho ještě vyřizujeme emailové a telefonické dotazy. V současné době se u nás na fotovoltaiku ptá každý druhý zájemce o poradenství. A když srovnáme letošní a loňský rok, tak zájem stoupl ještě o dalších dvacet procent,“ uvádí ředitelka centra Ivana Hlinková.

Čtěte také

Zájem o fotovoltaiky podle ní souvisí nejen s úsporami energií, ale také dotacemi, které nabízí stát. „Dotace jsou už několik let, poskytuje je Státní fond životního prostředí. Jsou ve výši 40 až 200 tisíc korun podle velikosti systému a baterií. Navíc jsou vypsané také dotace pro nízkopříjmové domácnosti a seniory,“ připomíná.

Poradci často klienty varují před nekalými praktikami firem, které fotovoltaiky instalují. „Za tu dobu vykrystalizovaly na trhu různé firmy a o některých už se ví, že nejsou spolehlivé. Některé také doporučují různé úvěry na tu investici, tak je třeba dobře zvážit, jestli je ten spotřebitelský úvěr opravdu tak výhodný, jak slibují,“ dodává Ivana Hlinková.

Podrobnější informace o nekalých praktikách spojených s fotovoltaikou najdou lidé také na webových stránkách ministerstva průmyslu a obchodu nebo Státního fondu životního prostředí.

Spustit audio

Související