Zamrzlé jihočeské rybníky lákají k bruslení. Led ale může být na některých místech stále slabý

17. leden 2024 10:29

Díky silným mrazům si bruslaři užívají po delším čase zamrzlé rybníky a jezera. Jenže mnohde ještě nemusí mít led zdaleka správnou tloušťku a hrozí, že se pod bruslařem prolomí. Někde správci led pravidelně kontrolují, například na pískovně u Veselí nad Lužnicí.

„Pět, šest ran sekerou, až pak teče voda. Evidentně jsme se posunuli z těch devíti centimetrů na dvanáct, což už je pro bruslení a procházení se jednotlivců po ledě dostačující. Jako bezpečná síla se ale uvádí šestnáct centimetrů,“ říká provozovatel areálu veselských pískoven Luděk Myler.

Odborníci podle něj doporučují řídit se pravidlem 5, -5, 10. „Když po dobu pěti dnů je mínus pět stupňů, tak se vytvoří led o tloušťce deset centimetrů. Teď už byly mrazy větší, ale pískovna je specifická tím, že nemá přítok a odtok, ale má spodní vody, takže možná to zamrznutí trvá o trochu déle než na rybníce, kde navíc není taková hloubka,“ vysvětluje.

Bruslaři už testují kvalitu ledu i na Knížecím rybníku u Tábora. „Zamrznuto, je to hladké, takže super. Myslím, že už je to bezpečné,“ popisuje Tomáš Kratochvíl, který bruslí se svými dvěma dětmi.

Na Knížecí rybník se vypravila i Denisa ze Sezimova Ústí. „Přijde mi to jako skvělé místo. Parkování je blízko, je tu i restaurace, což je fajn, dětem se tu moc líbí. Bezpečné, dobře dostupné, velikost akorát,“ pochvaluje si.

Bruslaři by měli být při vstupu na led opatrní zvláště ve středu a ve čtvrtek při přechodném oteplení, při kterém můžou teploty vystoupat až k plus osmi stupňům Celsia.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související