Zapomenuté světy a rozklad synťáků. Přilnavé novinky servírují Yaeji, Dua Lipa a Maryland

15. listopad 2023

Domácí hudebnice Maryland má konečně venku oficiální release a připravuje nás na vydání debutového EP. Dále písničkaří také Marika Hackman, která svou comebackovou desku musela evidentně trochu vypotit, podle singlových ochutnávek ale bude znít skvěle. Z ostrovů se hlásí irský producent Conall, o němž se toho zatím moc neví, ale my vám to povíme. V novinkové rotaci nechybí norské rapové duo Segertåget, popová diva Dua Lipa nebo průkopnice Yaeji, která konečně míří do ČR.

Yaeji - Easy Breezy

Credits: Kathy Yaeji Lee
Labell: XL Recordings
Album: easy breezy single

Americká hudebnice korejského původu Yaeji vydala letos na jaře debutové album With a Hammer, které bude určitě patřit do seznamů nejlepších desek roku. Aktuálně je na světovém turné, během něhož se 15. listopadu zastaví i v Praze. Zároveň vydává nový singl Easy Breezy, v jehož videu se Yaeji spolu se svým pejskem Jijim projíždí na motorce po Brooklynu. „Píseň spojuje moje současné já s tím ze střední školy – z doby, kdy jsem skrze japonský a korejský pop objevila bossa novu, drum and bass a house,“ popisuje Yaeji svůj nový singl.

Marika Hackman - Slime

Credits: Marika Hackman, Charlie Andrew, Sam Petts Davies
Label: Chrysalis
Album: Big Sigh

Britská písničkářka a multiinstrumentalistka Marika Hackman se postupně připravuje na vydání svého čtvrtého alba Big Sigh, "velký povzdech" se pravděpodobně dostavil už při jeho dokončování. Dle zpěvaččiných slov šlo totiž o její zatím nejnáročnější album na výrobu. Možná i proto byl pilotní singl No Caffeine ze září první sólovou tvorbou, které jsme se od Hackman dočkali po dlouhých čtyřech letech. Big Sigh vyjde 12. ledna u značky Chrysalis a i podle nejčerstvějšího ochutnávkového singlu Slime půjde o poučnou mixturu smutku, stresu a chtíče, vyzdvihována je tu ale hlavně úleva, upuštění páry. „Cizinče, chci tě změnit / Chci vyšplhat po tvé páteři a otřást tvou myslí,“ zpívá Marika Hackman v lechtivé a příjemně přilnavé skladbě, která putuje do naší rotace. V rámci svého evropského turné se do tuzemska bohužel nepodívá, na její koncert ale můžete dojet třeba do sousedního Německa.

Maryland - Shock Therapy

Credits: Mariana Hradilková
Label: self-released
Album: Shock Therapy single

Hudebnice Mariana Hradilková alias Maryland je na pražské scéně od roku 2020, kdy se její track Close Enough objevil na oceňované kompilaci Sing Sing Revolution Vol. 1. Od té doby odehrála několik koncertů s kapelou a vystupovala třeba na festivalu Moody Moon Noize v Mariánských lázních. Fanouškovstvo, které po cestě hudebnice nabrala, se teď po třech letech dočkala prvního oficiálního releasu – něžný videosingl Shock Therapy vyšel s potemnělým černobílým klipem z polí na Vysočině od režiséra Petra Simona. Mohutně zreverbovaná kytarová skladba zní jako zpráva ze zapomenutého světa a my se těšíme na celé EP, které se má objevit zkraje příštího roku.

Segertåget - Andre Venner (Mami)

Credits: David Nilssen, Frikk Villard, Mathias Svendsen, Henrik Løvdal Bjørbekk
Label: Shøte Recordings
Album: Andre Venner (Mami) single

Norské rapové duo Segertåget je zatím známé hlavně ve své domovině, i když tady už sbírá milionová přehrání svých hitů Varmt (Kiss) nebo Jagger. Nejnovější singl dvojice David Nilssen & Mathias Svendsen se jmenuje Andre Venner (Mami) a Segertåget v něm rapují: „Noci jsou na mě trochu moc dlouhé. Musím najít někoho jiného“. Segertåget neexistují dlouho, teprve předloni vydali eponymní debutovou desku. Track produkoval Henrik Lovdal Bjorbekk.

Dua Lipa - Houdini

Credits: Caroline Ailin, Danny L Harle, Dua Lipa, Kevin Parker, Tobias Jesso Jr.
Label: Warner
Album: Houdini single

Druhou deskou Future Nostalgia se zpěvačka Dua Lipa etablovala na vrcholu áčkového mainstreamového popu. Éru, která vydestilovala prakticky zvuk všech posledních dekád, zakončila letos hlavním singlem ze soundtracku k filmu Barbie, který stále drtí žebříčky hitparád. Mezitím však také stihla pokračovat s pracemi na třetí desce, jež ohlašovala "sonickou změnou" a pochvalnými slovy producenta Marka Ronsona, který nas ujišťoval, že na desku nejsme nikdo připravený. To, zda se hesla naplnila, můžeme částečně zhodnotit prvním singlem Houdini, za nímž stojí hlavní producent nové desky Danny L Harle z PC Music a Kevin Parker z Tame Impala. Poměrně klasicky znějící beat inspirovaný sedmdesátými a osmdesátými lety narušuje netypicky gradující struktura, která vrcholí psychedelickým rozkladem syntezátorů i hlasu v posledních čtyřiceti vteřinách. Nakumulovanou sílu podporuje i hutný kytarový riff. Jak bude znít celá, zatím bezejmenná deska zjistíme v příštím roce.

Conall - Up ft. Coucou Chloe

Credits: Conall Jackson, Erika Jane
Label: self-released
Album: Patient Zero EP

Patient Zero je debutové EP irského umělce Conalla Jacksona, který aktuálně sídlí v Londýně. Čtyřskladbová nahrávka prezentuje zvuk určený spíše pro klubové prostředí – pot a tmu. Conall čerpá inspiraci z hudebních směrů, jenž zpopularizovali umělci jako Hudson Mohawke nebo SOPHIE, oporu ale nachází i v hip hopu, trapu a grimeu. Nejlépe toto spojení ukazuje skladba Up, kterou jsme vybrali do naší novinkové rotace. Na tracku Conall spolupracoval s rapovou a elektronickou umělkyní Coucou Chloe. Jedná se o temnou, ale svůdnou skladbu, na které je Chloein v souladu s rytmikou samplovaných bicích. „Především jsem Coucou Chloe hypeman a fangirl. Loni jsme dali dohromady dlouho očekávanou session v Pirate Studios a Chloe začala zpívat nad beatem, který jsem udělal. Zůstali jsme do pěti do rána a moc jsme si to užili. Rozhodně brzy uděláme víc,“ říká o skladbě Conall.

Spustit audio