Zasedání českých a moravských biskupů, papež František potvrdil návštěvu Kuby a dvanáctidenní festival Ridván

25. duben 2015

V Praze proběhlo tento týden 101. plenární zasedání českých a moravských biskupů. Biskupové i ekonomové českých i moravských diecézí jednali mimo jiné o možnostech kooperace se soukromými zemědělci v oblasti využití polností navrácených při majetkovém vyrovnání či odborného poradenství. Hovořili také o průběhu příprav Národního eucharistického kongresu, který proběhne v polovině října v Brně.

Papež František na podzim navštíví Kubu

Papež František letos navštíví Kubu. Ve středu to potvrdil vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi.

„Svatý otec přijal pozvání civilních autorit a biskupů Kuby a rozhodl se udělat zastávku na ostrově předtím, než dorazí do Spojených států,“ řekl Lombardi. Cesta do USA je naplánovaná na druhou polovinu září letošního roku.

Dvanáctidenní festival Ridván

Od 21. dubna do 2. května probíhá dvanáctidenní festival Ridván. Pro vyznavače víry Bahá'í jde o nejposvátnější svátky. Zakladatel tohoto náboženství Bahá'u'lláh v roce 1863 na oněch dvanáct dnů vstoupil do zahrady Ridván, což v arabštině znamená Ráj.

Bahá'í je poměrně mladé monoteistické náboženství. Má přes šest milionů vyznavačů. Svého zakladatele považuje za posledního z řady Božích Poslů, jako byli Abrahám, Mojžíš, Buddha, Kršna, Zarathuštra, Kristus a Mohamed. Správa společenství Bahá’í funguje skrze demokraticky volené úřady. Právě během festivalu Ridván probíhají také volby do duchovních rad.

Probíhá 9. ročník Barokních jezuitských Klatov

Devátý ročník Barokních jezuitských Klatov, tentokrát na téma Víra, věda a literatura v 17. a 18. století probíhá o tomto víkendu. Dnes od 17.00 hod. si v jejich rámci můžete poslechnout v jezuitském kostele rekviem Heinricha Ignaze Franze von Bibera. Nebo zítra večer od 18.00 v klatovských katakombách přednášku o ignaciánské spiritualitě.

Spustit audio