Zásobníky verbálního paliva. Sen, nebo realita? Odpoví tracky od Mitski, Sufjana Stevense a Marjari

21. září 2023

V novinkové rotaci Radia Wave servírujeme bezpodmínečnou lásku, rozjímání i téměř nadlidskou slovní zásobu. Dojímáme se u nové písně Sufjana Stevense, který se bohužel aktuálně potýká se vzácným Guillain-Barré syndromem, křičíme „Dřív nebylo líp!“ se slovenskou Kvlt Crew a slavíme kariérní návrat japonsko-americké songwriterky Mitski. Zároveň vyhlížíme videosingl vítězky Startéru Marjari a pozdravujeme expřítele globální popstar Olivie Rodrigo. Only a Dream!

Sufjan Stevens - Will Anybody Ever Love Me?

Credits: Sufjan Stevens
Label: Asthmatic Kitty
Album: Javelin

Bolestivě vyhladovělý po bezpodmínečné lásce je i nejkřehčí katolík na indie scéně Sufjan Stevens. V druhém singlu z nadcházejícího studiového alba Javelin nechodí okolo horké kaše a rovnou se ptá: „Will Anybody Ever Love Me?“ V redakci bychom mu rádi dali nějak vědět, že my už ho dávno milujeme, a tak jeho novinku nasazujeme alespoň do rotace. Zatím se zdá, že deska bude stylově patřit k akustičtějším orchestrálním kusům z Sufjanova katalogu jako byly třeba alba Seven Swans z roku 2004 nebo Illinois z roku 2005. Po ne úplně dobře přijaté tři roky staré písňové desce The Ascension jsou tak tentokrát naděje vysoko.

Dušan Vlk - Dřív nebylo líp ft. Fvck_Kvlt

Credits: Denis Klučerovský, Denis Bango, David Kurimai
Label: pinkwatergun
Album: Babie leto v podzemí

Slovenský undergroundový rapper Dušan Vlk se veze na vítězné vlně a po festivalovém turné ukončuje léto novou kolekcí Babie leto v podzemí. Deska je podepsaná Dušan Vlk a kamaráti, což znamená, že je to více kolektivní práce – hostují zde RNZ, Boy Wonder a také Fvck_Kvlt, který se objevuje ve skladbě s českým názvem Dřív nebylo líp. Vlk a Fvck_Kvlt si zopakovali spolupráci půl roku od Zle – singlu z jarní desky Cigán druhého jmenovaného – tentokrát ale volí pomalejší rytmus a společenský komentář s tématem depresí. Příští měsíc se Dušan Vlk objeví na koncertech v Praze a Brně.

Mitski - Buffalo Replaced

Credits: Mitski Miyawaki, Patrick Hyland, Fletcher Sheridan
Label: Dead Oceans
Album: The Land Is Inhospitable and So Are We

Japonsko-americká songwriterka Mitski už zvažovala, že hudební kariéru pověsí na hřebík. Na albu Laurel Hell z minulého roku připravovala fanoušky na svůj odchod ze scény. V textech skladeb jako Valentine, Texas explicitně kontemplovala o tom, jaké to bude, až zmizí ze záře reflektorů. Dokonce ukončila smlouvu se svým labelem. Nedlouho na to ale překvapila prohlášením, že si vše rozmyslela, k nahrávací společnosti se vrací a pracuje na novém materiálu. Rok od posledního alba teď vydává desku s kouzelným názvem The Land is Inhospitable and So Are We plnou přiopilých hořkosladkých zamyšlení o neschopnosti lásky mezi dnešními lidmi. Skladba Buffalo Replaced patří mezi ty optimističtější z tracklistu, Mitski tu popisuje svou naději v lepší svět a zobrazuje ji jako domácí zvířátko.

Marjari - Only a Dream

Credits: Martina Činátlová, Vlasta Nohejl, Ondřej Škoch, Jakub Kaifosz, Martin Havlen
Label: Radio Wave
Album: Only a Dream single

Až na západní pobřeží Dánska se Marjari – českobudějovická písničkářka a vítězka letošního ročníku hitparády neobjevených Startér – vydala kvůli natáčení videosinglu Only a Dream. Ten vznikl pod taktovkou režiséra Petra Vlčka, ve spolupráci s Radiem Wave a vyjde v pátek 22. září. Po prvním EPčku Let’s Ride a debutovém albu Hey Girl (pod kterými je jako producent podepsaný Daniel Šubrt) spojila Marjari síly s Jakubem Kaifoszem (Lazer Viking). Výsledkem je průrazný, stejně tak jako něžný singl, kterým pokračuje v pro ni typické deníčkové písničkařině. Refrén naznačující, že to možná všechno byl jenom sen přitom zdobí zkreslené kytary jako vystřižené ze skladeb Pixies. V Only a Dream je ovšem ke slyšení i shoegaze. Tleskáme a gratulujeme!

Aesop Rock - Mindful Solutionism

Credits: Ian Bavitz
Label: Rhymesayers
Album: Integrated Tech Solutions

Když před několika lety hledali datoví výzkumníci rappera s největší slovní zásobou v angličtině, tak se dobrali ke jménu Aesop Rock. Slovník legendy newyorského alternativního rapu údajně čítá přes sedm tisíc unikátních slov. Že je Aesop Rock mistr slova dokazuje i na novém singlu Mindful Solutionism, kde ve třech slokách dokázal popsat dějiny lidstva spojené s technologiemi a v refrénu může konstatovat, že jsou "utržené ze řetězu". Skladba slouží jako singl z nové desky Integrated Tech Solutions, která vychází v listopadu. Bude to koncepční album, na kterém se Aesop Rock zaměřuje na spirálu sebedestrukce, do níž lidstvo technologie vedou. Jako obvykle si obstaral sám i produkci. Letos je to 25 let od vydání jeho prvního mixtapu a čtvrtstoletí “ve hře” oslaví svým devátým studiovým albem.

Olivia Rodrigo - get him back!

Credits: Olivia Rodrigo, Dan Nigro, Alexander Glantz, Ian Kirkpatrick
Label: Geffen Records
Album: GUTS

Třetí singl americké zpěvačky Olivie Rodrigo z jejího druhého studiového alba GUTS, které se prodralo na vrcholy všech hudebních žebříčků, se jmenuje get him back! Rodrigo skladbu napsala společně se svým pravidelným spolupracovníkem a producentem Danem Nigrem. Ten na skladbě dál spolupracoval s Alexandrem 23 a hitmakerem Ianem Kirkpatrickem. Chytlavá kytarovka podložená psychedelickými syntezátory byla inspirována tím, co od ní lidi čekají, a jak se kvůli tomu dostala do nechtěných vztahů. V textu podrobně popisuje svou touhu vrátit se ke svému expartnerovi. Jeden z vrcholů nové desky už teď zařazujeme do playlistu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.