Zastupitelé Českých Budějovic schválili rozdělení peněz na kulturu. Někteří neúspěšní žadatelé protestují

27. únor 2024 08:36

Celkem 10 milionů korun rozdělí letos město České Budějovice mezi žadatele o dotaci na podporu kultury. Návrh předložený kulturní komisí jednomyslně schválili zastupitelé. S rozhodnutím ale nesouhlasí někteří neúspěšní žadatelé. Mezi nimi je například spolek Verbarium, který ve městě pořádá mezinárodní vypravěčský festival. Členové spolku odmítají, že by při vyúčtování loňských ročníků pochybili.

„My jsme měli s městem dva smluvní vztahy v roce 2022 a obě ty smlouvy byly ukončeny řádným vyúčtováním. Z našeho pohledu je to, co je odevzdané a platné, v pořádku,“ říká Michala Piskačová ze spolku Verbarium, který obdržel v roce 2022 dotace ze dvou programů na podporu kultury.

Město ho teď z grantového řízení vyloučilo na dva roky kvůli údajným nesrovnalostem ve fakturách.

Zástupce spolku to překvapilo. Upozorňují, že s nimi úřad dostatečně nekomunikoval. „Úřední vyrozumění, o které jsem požádala datovou schránkou 5. února, kdy jsem se to dozvěděla, jsem dosud neobdržela. Pro nás je to nepochopitelný, nesrozumitelný krok označovat nás za někoho, kdo porušuje smlouvu ve chvíli, kdy s námi není vedeno žádné řízení o tom, že k něčemu takovému mělo dojít,“ dodává Michala Piskačová.

Čtěte také

Radnice to ale odmítá. Podle náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzany Kudláčkové spolek pravidla porušil. „Došlo k předložení duplicitních dokumentů a zároveň dokumentů, které nesouvisely s projekty, na které byly dotace uděleny. Komise vyhodnotila, že je to závažné porušení pravidel,“ uvádí.

Postup města navíc prověřil odbor kontroly magistrátu, který pochybení ze strany radnice odmítl. „Závěr je jednoznačný. Verbarium porušilo směrnici a pravidla dotačního programu a administrátorka postupovala správně podle svých pracovních povinností,“ zdůrazňuje Zuzana Kudláčková.

Zástupci spolku se teď o dalších krocích chtějí poradit. V krajním případě jsou připraveni na město podat soudní žalobu.

Spustit audio

Související