Nová pasáž, obnovené historické prvky a lepší zázemí. Budějovické vlakové nádraží je opravené

6. únor 2024 08:04

Cestující můžou opět naplno využívat budovu vlakového nádraží v Českých Budějovicích. Správa železnic dokončila rozsáhlou opravu, která trvala skoro tři a půl roku. Přinesla lepší zázemí pro pasažéry i obnovu původních architektonických prvků ze začátku 20. století. Oproti původním plánům se ale rekonstrukce výrazně prodražila a trvala zhruba o rok déle.

Mezi hlavní novinky patří vylepšené sociální zázemí s toaletami, větší komfort pro cestující i nová pasáž vedoucí ze severního vstupu do odbavovací haly. „Dále bezbariérovost, informační zařízení, ale i to komerční využití. To není běžné, ne pokaždé je nám umožněno, abychom tu komerčnost pozvedli,“ dodává generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Zvenčí budova získala přesnou podobu, jakou měla v roce 1908, kdy se po dostavbě poprvé otevřela. Celý objekt je podle správce stavby Dalibora Návary ze Správy železnic památkově chráněný. „Při rekonstrukci nám pomohla původní výkresová dokumentace, která se zachovala. Podle ní byly vyhotoveny nové pískovcové prvky na střechu, jsou tam orli, různé pilastry a vázy. Také byl rekonstruován hlavní erb a štít na objektu,“ popisuje.

Celkové náklady na opravu vlakového nádraží v Českých Budějovicích přesáhly jednu miliardu korun, to je o 300 milionů víc, než se původně předpokládalo. Můžou za to především nečekané komplikace. „Železobetonové podlahy v prvním patře musely kompletně pryč, protože po odkrytí jsme zjistili, že jsou nekvalitní, dožilé a nemají únosnost. Museli jsme je vyměnit, což přineslo časové zdržení i navýšení financí,“ uvádí Dalibor Návara.

Podle českobudějovické primátorky Dagmar Škodové Parmové znamená konec oprav pro obyvatele města značnou úlevu. „Děkuji za více než tři roky trpělivosti. Sama ze své zkušenosti vím, že nemožnost využívat celou budovu byla velkým omezením,“ komentuje.

Správa železnic teď chystá i podchod pod nádražím, který vyústí v Dobrovodské ulici ve čtvrti Suché Vrbné. Stavba by měla začít v roce 2026. U výstupu z podchodu bude i parkovací dům pro zhruba 400 aut.

Spustit audio

Související