První hodina zdarma i výhodnější tarif pro ty, kdo jedou do práce. Parkovací dům u budějovické sportovní haly zahájí provoz

16. leden 2024 11:48

Více než rok trvající stavba nového parkovacího domu Stromovka u sportovní haly v Českých Budějovicích je prakticky u konce. Řidiči začnou záchytné parkoviště využívat 1. února. Vedení města už představilo ceník, který schválili radní. Zvýhodněný tarif budou mít lidé dojíždějící do krajského města za prací.

Nový parkovací dům Stromovka v Českých Budějovicích je téměř připravený k provozu. Pracovníci stavební firmy ladí poslední detaily. Výstavba nakonec vyšla na zhruba 145 milionů korun bez daně.

Podle náměstka primátorky Petra Maroše finální cena oproti původním předpokladům vzrostla. „Museli jsme tam udělat břehy komunikace, jak si to vyžadovalo Ředitelství silnic a dálnic. A pak byl požadavek zhotovitele na navýšení o 16 milionů korun, což bylo vyvolané inflací v loňském roce,“ vysvětluje.

První hodina parkování bude pro všechny zdarma a každá další započatá vyjde na 20 korun. Výhodnější tarify platí pro noční provoz nebo víkendy a svátky. Speciální sazby budou mít lidé, kteří do Budějovic dojíždějí za prací.

Čtěte také

„Když zaparkujete mezi 5. a 9. hodinou ranní, což je ta doba, kdy se jezdí do práce, a odjíždíte do 18 hodin, tak vám automat nastaví cenu na 50 korun za celou tu dobu,“ uvádí náměstek primátorky Lubomír Bureš.

Kromě bezmála 500 stání pro automobily nabídne nový parkovací dům u sportovní haly v Českých Budějovicích také 76 míst pro kola. Provoz bude mít na starosti městský dopravní podnik.

Vedení města dál připravuje projekt na výstavbu parkovacího domu na sídlišti Máj.

Jednou z dalších lokalit, kde by mohlo vzniknout záchytné parkoviště, je například prostor u letiště v Plané, který patří Jihočeskému kraji. „Tam ale chceme navázat na plánované přemostění do Papírenské ulice a zřízení trolejbusové linky, která by vedla z budoucího parkoviště přes most k nemocnici a poliklinice, protože si myslíme, že tam je opravdu těžiště zájmu mnoha lidí přijíždějících z jihu,“ dodává Lubomír Bureš.

Spustit audio

Související