Zažeňte mentální burnout s hudebními novinkami Island Mint, Berlin Manson nebo TATYANA

11. leden 2024

První hudební přírůstky novoročního playlistu Radia Wave jsou tady. Tklivé klubovky jsou nám servírovány z Velké Británie. Můžou za to TATYANA nebo Palmistry, kterého můžete pamatovat z Radio Wave Stimul festivalu. V novinkové rotaci nechybí třeba memphiský objev YTB Fatt či československé talenty. Nové singly si na přelom roku totiž přichystali Berlin Manson, Dukla nebo vítězové Czechingu 2023 Island Mint, které brzy čeká vystoupení na Eurosonicu. Forreal!

Island Mint – Burnout

Credits: Matyáš Adámek, Jakub Bolbol, Jan Podskalský, Ondřej Lahoda, Tomáš Kovařík
Label: Radio Wave
Album: Burnout single

Pražská psychedelická pětice Island Mint si už za několik dní sbalí kufry a vyrazí do nizozemského Groningenu na největší showcaseový festival v Evropě Eurosonic Noorderslag. V exportní soutěži Radia Wave Czeching totiž ze čtyř nominovaných nejvíce zabodovali u šestnáctičlenné mezinárodní poroty. Mezinárodnímu publiku možná představí i vítězný singl Burnout, který přichází jen krátce po vydání EPčka All Studium No Punctum. Apokalyptický lovesong založený na kontrastu mezi motivy láskyplného opojení a zdrcující pomíjivosti vynalézavou formou propojuje idylický zvuk sunshine popu a motownu s noisovými elektronickými prvky. Oficiálně vychází 11. ledna. Na cestě je i videoklip režiséra Marka Partyše. Pokud se na letošní Eurosonic nechystáte, můžete si jejich speciální showcase set užít v neděli 14. ledna v Café V lese.

Berlin Manson – Poor but Sexy

Credits: Adam Dragun, Patrik Nagy
Label: Weltschmerzen
Album: Poor but Sexy single

Slovenské duo Berlin Manson (nově doplněné ještě o bubeníka Tomáše Tabiše) mělo úspěšný rok 2023 a to stihli vydat jen tři singly. Dva z nich vypustili v prosinci, nejprve track Najkrajší ľudia robia najškaredšie veci, kde se k nim přidali kolegové z kolektivu Kvlt_Crew a na Štědrý den ještě track Poor but Sexy. Vyšel na labelu Weltschmerzen a v refrénu shrnuje zpěvák a textař Adam Dragun osud lidí z východní Evropy, kteří se dívají na západ a jeho vymoženosti, které možná zase tak všechny úplně skvělé nejsou. „Toto sme mohli byť my. Keby sme boli z inej planéty. A nie z východnej Európy,“ zpívá. Slogan si vypůjčuje z názvu anglicky psané knihy polské novinářky Agaty Pyzik. Poor But Sexy: Culture Clashes in Europe East and West z roku 2014, která mapuje kulturu transformace zemí východní Evropy po pádu Železné opony.

TATYANA – Down Bad

Credits: Tatyana Phillips, Mikko Gordon
Label: Sinderlyn
Album: Down Bad single

Není nad to začít nový rok naštvaně. „Kéž bych mohla smazat všechny ty pocity,“ zpívá tklivě na ochutnávce z chystané březnové debutové desky It's Over britská hudebnice TATYANA. Mix avant-popu, klubové elektroniky a dozvuků britpopu přitom málem ani nevzniknul. „Singl prošel několika divoce odlišnými verzemi a já to málem vzdala! Každému, komu jsem pustila první demo, se líbilo, ale mně to dlouho nepřipadalo ono. Nakonec se základem písně stala smyčka, kterou jsem vytvořila na bicím automatu,“ komentuje proces vzniku nahrávky TATYANA. Skladbu doplňuje klip, který režíroval Andy King. Společně se snažili ukázat, jaké to je, když ztratíte hlavu kvůli náhlému vzplanutí pro někoho nového. Posuďte, zda se to povedlo, sami.

Palmistry – STRUGGLE FOR E

Credits: Benjamin Liam Keating, Lucio Westmoreland, Tove Agelli
Label: self-released
Album: STRUGGLE FOR E / fake hi single

Britský hudebník, zpěvák a producent Palmistry se po dvou letech od vydání jeho kritikou ceněného alba Tinkerbell vrací s novým dvojsinglem. Polovina z něj – STRUGGLE FOR E – putuje do naší rotace. Palmistry je známý pro spolupráci s umělci jako jsou Yung Lean nebo Bladee, jméno si udělal ale i díky psaní hitů pro popové velikány (Cashmere Cat nebo Major Lazer). Jeho styl by se dal popsat jako směsice britských žánrů, popu a snových ambiencí. Tracku STRUGGLE FOR E propůjčila vokály švédská avantgardní zpěvačka a producentka Toxe z labelu STAYCORE.

Dukla – Druhej břeh ft. Vellocet Roll

Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradilek, Jáchym Krohe, František Převorovský
Label: self-released
Album: Druhej břeh ft. Vellocet Roll single

Pražské trio Dukla má na čerstvě načatý rok 2024 jasné plány: vydat své třetí album a vyrazit na rozsáhlé jarní česko-slovenské turné. Od dlouhohrající novinky prý máme čekat částečný odklon od kytar a o něco tanečnější, klubovější zvuk. Známky toho jsou ke slyšení už na pilotním singlu Druhej břeh. Skladba o přátelství vznikla ve spolupráci s Františkem Převorovským z kapely Vellocet Roll, Dukla jinak pro chystanou nahrávku povolala na pomoc ještě producenta Ondřeje Mikulu (Aid Kid). Po únorovém vydání alba Duklu čekají četné zastávky po českých a slovenských městech v čele s křty – 9. dubna v Praze, 10. dubna v Brně a 11. dubna v Bratislavě. Na některých místech je jako hosté doprovodí Anki, dné, Barbora Cihak, Aid Kid, Tasya nebo kapela Tamara.

YTB Fatt – Forreal ft. Lil Yachty

Credits: Brandon Mitchell, Cavon Paige, Miles Parks McCollum, Bryant Troy, WessGoneMad
Label: Loaf Boyz Ventures / 10K Projects
Album: Foxes Only

Memphis je aktuálně místem odkud přichází žhavé rapové objevy a jedním takovým je YTB Fatt. Debutoval vloni v březnu společným singlem s místní legendou Moneybagg Yo a od té doby vydává singl za singlem. Na konci roku stihl vydat i svoje první regulérní album nazvané Foxes Only. Hostují na něm třeba další místní legenda GloRilla a také Lil Yachty, který se po loňské psychedelicky rockové desce Let’s Start Here zase vrací k rapu. Track Forreal, kde se Yachty a YTB Fatt potkali, produkovalo trio MitchGoneMad, WessGoneMad a Bryant Troy.

Kamelen – Benzin

Credits: Marcus Kabelo Møll Mosele, Adrian Christopher Rendell, Villads Sofus Bertelsen, Kasper Svare
Labell: KingPin Records
Album: Mest Elsket & Hatet

Marcus Kabelo Møll Mosele, známý jako Kamelen, je norský rapper z Bergenu. Před deseti lety byl odsouzen ke dvěma letům vězení za různé násilné zločiny, na cestě do vazby ale utekl a policie ho později zatkla přímo na koncertě. Ve stejnou dobu debutoval singlem Si Ingenting (Neřeknu nic). Přes potíže se zákonem má za sebou Kamelen bohatou diskografii, v roce 2018 byl nominovaný jako objev na norskou hudební cenu Spellemannprisen a o tři roky později ji i konečně vyhrál v rapové kategorii. Cenu získal za své zatím poslední studiové album #FRIKJNET. Od té doby vydává jen singly, tím aktuálním je skladba Benzin, kterou už ohlašuje nové album. Mest Elsket & Hatet (Nejmilovanější a nejnenáviděnější) vychází 19. ledna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.