Zázraky od pracích prášků nečekejte. Se skvrnami si poradit nedokážou

9. prosinec 2019

Reklamní slogany slibují zářivé barvy a dokonalou čistotu. Realita je ale jiná. Potvrdil to i test pracích prášků na barevné prádlo, který provedl časopis dTest.

Existuje prášek, který si umí poradit se všemi typy skvrn? Odpověď na tuhle otázku by jistě ráda znala většina zákazníků drogerií. Redakce časopisu dTest takový zatím nenalezla, konstatuje redaktorka Olga Šlesingerová.

Prací prášek (ilustrační snímek)

„Nutno říct, že jsme byli rádi, když si prášek dokázal poradit alespoň s jednou skvrnou. A to jsme na něj ani neměli takové nároky, aby si s ní poradil stoprocentně,“ dodává. Velmi dobré známky hodnotitelé udělovali už za to, když skvrna zmizela alespoň z 50 %.

Make-up ani borůvky nevyperete

Každý prací prášek se během testu musel popasovat se 14 různými typy standardizovaných skvrn. Šlo o skvrny pigmentové, na které účinkují enzymy, mastné a bělitelné, které se dají odstranit oxidačně redukční reakcí.

Posluchači radí, jak na skvrnu od červeného vína:

  • Čerstvou skvrnu od červeného vína zasypte solí, a to co nejdříve od jejího vzniku.
  • Látku se skvrnou namočte do mléka, nechte stát do rána a pak vyperte běžným způsobem.
  • Textilii podložte čistým suchým ručníkem a polijte bílým vínem.

Kromě účinnosti jejich odstranění si hodnotitelé všímali i úbytku barvy během praní. „Nechali jsme různě barevné kousky látek prát s balastní náplní 20krát v pračce a potom jsme zjišťovali úbytek barvy.“

Šlesingerová ale připomíná, že v domácích podmínkách se mohou účinky prášku lišit například v závislosti na tvrdosti vody, na teplotě nebo na materiálu, který perete.

Výsledky testu

V čele tabulky se umístily prací prášky Domol a Denkmit Color, v obou případech jde o privátní značky drogérií. Domol koupíte v Rossmannu, Denkmit v síti drogerií DM.

Nejhůř naopak dopadl Merkur Bio Color, který z testu vyšel pouze s dostatečným hodnocením a 32procentními body.

Spustit audio