Zdeněk Svěrák

28. březen 2001

“... kdyby se Zdeněk Svěrák rozhodl kandidovat na prezidenta (ombudsmana nebo senátora) stal by se jím asi mnohem pravděpodobněji, než v tuto chvíli kterákoliv jiná celebrita...”

V rozhlasové Vinárně U Pavouka to vlastně všechno začalo, nebo lépe řečeno spíš v Armádní redakci tehdejšího Československého rozhlasu, kam v roce 1961 přišel na pozvání redaktora Miloně Čepelky středoškolský učitel Zdeněk Svěrák (nar.28.3.1936) V dnes už legendárních skvěle zinscenovaných fiktivních přímých přenosech z Vinárny U Pavouka se tak později vůbec poprvé objevila i postava českého velikána Járy (da) Cimrmana. ještě předtím ale Zdeněk Svěrák jako redaktor armádní redakce ČsRo vystupoval mj. i v netradiční roli sportovního komentátora 3.celostátní spartakiády - cvičení vojáků ozbrojených sil. Inu rozhlasový archiv je bohatý a jeho paměť velká...

Osudy slavného, leč zapomenutého českého génia provázejí cimrmanologa Zdeňka Svěráka už více jak třicet let a to nejen za scénou jako scénaristu a spoluautora divadelních her ale i na jevišti v podobě herecky jednoho z nejvýraznějších členů pánského souboru Divadla Járy Cimrmana. Legendární divadelní soubor má od začátku na repertoáru všechny doposud uvedené tituly. A jak slibují oba výhradní autoři pánové Smoljak a Svěrák, možná se ještě v letošním roce dočkáme i další nové hry.

O letošním pětašedesátníkovi (a také rozhlasu stále věrném dramatikovi autorovi několika úspěšných pohádek a rozhlasových her ) Zdeňku i Svěrák ovi můžeme s jistou mírou nadsázky říct, že se mu v životě podařilo splnit si jeden dětský sen, ve kterém chtěl být učitelem a spisovatelem a v nejlepším případě obojím najednou jako Alois Jirásek. Uznejte, že je to sen hodný dítěte, které se narodilo ve stejný den jako učitel národů Jan Amos Komenský. Je tu ale ještě jedno srovnání, o kterém, ačkoliv ho Zdeněk Svěrák odmítá, stojí za to přemýšlet. Když mi někdo řekne, že je Zdeněk Svěrák v něčem podobný Janu Werichovi, souhlasím. Zajímavé ale je, že nikdo většinou nedokáže popsat, v čem je ta podobnost - je skryta v humoru nebo v laskavě moudrém pohledu na svět kolem nás? Vladimír Just měl pravdu když napsal: “...Zdeněk Svěrák je v jistém slova smyslu identifikačním symbolem určitých hodnot a lidskýchvlastností jako jsou tolerance, humor nebo laskavá ironie a stejně jako Jan Werich je i Zdeněk Svěrák dnes uznávanou autoritou nejen uměleckou, ale i veřejně občanskou a společenskou...”

A tak mě těší, že jsme o přečtení jednoho z Werichových textů v rozhlase poprosili Zdeňka Svěráka už před několika lety, mnohem dřív, než se to srovnání s Janem Werichem stalo tak populárním...

ČRo 2 - Praha, Dobré jitro

Spustit audio