Zdobí stromeček, zpívají koledy a vzpomínají. Klienti písecké Diakonie se připravují na Vánoce

20. prosinec 2023 15:23

Vytvořit příjemnou a pohodovou vánoční atmosféru se každý rok snaží v písecké Diakonii. Klienti domova seniorů společně s personálem zdobí stromek i všechny prostory a vzpomínají. Vánoční čas jim letos zpestřily děti z písecké Základní školy Cesta.

Programy se seniory organizuje aktivizační pracovnice Eva Petrýdesová. „Tvoříme dárečky, pečeme cukroví, pomáhají mi zdobit středisko, zpíváme koledy, vzpomínáme,“ popisuje.

Klientka domova Míla Nováková nejraději vzpomíná na Vánoce, kdy dostala vytouženou panenku. „Ta mrkala, to bylo něco. Já jsem z toho byla celá vytřeštěná, nemohla jsem ani spát, pořád jsem se na ni chodila dívat a byla jsem úplně šťastná,“ usmívá se.

Vánoční dárky pro klienty domova vlastnoručně vyrobily děti ze Základní školy Cesta. Přinesly je Anna Kolářová a Ema Řezáčová. „Tady je třeba hvězdička jako držák na svíčku nebo andělíčci z kartonu,“ ukazují.

Žáci základní školy Cesta navštěvují seniory pravidelně v rámci programu, který nazvali Adopce naruby. „Líbí se mi poslouchat ty jejich příběhy, co je bavilo a třeba pořád baví. Často najdeme i společné věci.“ „Když si k nim sedneme, oni se hezky usmějí. Je to pěkné a máme i přátelský vztah,“ shodují se Anna s Emou.

Na Štědrý den klienty písecké Diakonie čeká vánoční nadílka, bohoslužba i slavnostní večeře s rybou, bramborovým salátem a přípitkem.

Spustit audio

Související