Zdravotní risk, nebo záchrana? Start-up navrhl přístroj pro rychlou dezinfekci rukou pomocí UVC záření

14. duben 2020

Celosvětový protikoronavirový hackathon vyhrálo dezinfekční zařízení. Dlouhodobé účinky ultrafialového záření typu C na kůži by ale vyžadovaly detailnější studii.

Čtěte také

Celosvětový online hackathon hledal o Velikonocích účinná technologická řešení proti současné pandemii. Vyhrál přístroj berlínského týmu SunCrafter pro rychlou dezinfekci rukou. Kombinuje 5 dezinfekčních UV lamp a solární panel s akumulátorem.

Hlavní část zařízení pyramidového tvaru tvoří 200wattový solární panel. Na jeho zádech je pak dřevěný box velikosti krabice na boty. Do něj se vkládají ruce a ty by po 20 sekundách měly být sterilní. „Bylo prokázáno, že UV záření typu C je efektivní dezinfekcí,“ řekl Bryce Felmingham, člen vítězného týmu.

Nápad SunCrafteru na jednoduchou dezinfekci rukou odkazuje na poznatky vědců z renomovaného radiologického centra americké Kolumbijské univerzity. Na základě jeho výzkumu se vyrábějí dezinfekční lampy s vlnovou délkou 222 nanometrů, jejich výrobce je propaguje jako údajně nezávadné pro oči i lidskou kůži.

Chybí dlouhodobá studie účinků na kůži

Čtěte také

Dezinfekční účinky tohoto typu záření potvrzuje Václav Čuba z Katedry jaderné chemie Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské pražského ČVUT. „UVC záření se používá poměrně běžně například k dezinfekci vzduchu v lékařských prostorech. Do tzv. germicidního zářiče s nízkotlakou rtuťovou výbojkou se nasává vzduch a působením UV záření se v něm sterilizuje.“

Dezinfekce lidské kůže pomocí UVC záření podle odborníků není vhodná, například Světová zdravotnická organizace před ním dokonce výslovně varuje. Mohlo by totiž dojít k poškození kůže. „Bylo by nutné prostudovat všechny důsledky, které tento typ záření může mít na biologický materiál,“ upozorňuje Čuba. „Sterilizační dávka se navíc bude u jednotlivých mikroorganismů velice lišit. Taková studie by byla minimálně na několik let.“

Velice bych se bál doporučit tuto metodu k ozařování lidské kůže.


Václav Čuba

Samotné ultrafialové záření, a zejména UVC, bakterie i viry hubí, ostatně právě proto jsou tato zařízení součástí mnoha bazénových čističek vody. Pro dezinfekci předmětů tedy vhodné je, i když některé materiály, například plasty, při dlouhodobém působení záření zásadně degradují. Mohou se až rozpadnout.

Autoři vítězného nápadu doufají v rychlé rozšíření svých zařízení, na druhou stranu oficiální autority doporučují pro dezinfekci rukou tradičnější metody: mýdlo a teplou vodu nebo aktuálně nedostatkovou dezinfekci na bázi alkoholu.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

Související