Zdravotní sestry a pečovatelky najezdí stovky kilometrů. Kvůli zdražování je rozpočet agentury domácí péče napjatý

29. listopad 2022 12:32

Zdravotní sestry i pečovatelky Agentury domácí péče Alice, která působí pod Českým červeným křížem v Českých Budějovicích, vyráží každý den za svými klienty přímo k nim domů. Najedou přitom stovky kilometrů. Zdražování pohonných hmot, růst nákladů i nejistá situace tak stále víc napínají rozpočet agentury. 

„O víkendu najezdíme v jednom dni 100 až 120 kilometrů, ve všední den to bývá běžně kolem padesáti,“ popisuje odborná zástupkyně agentury Jana Hůdová. Zdravotnice například jezdí klientům pomáhat s rehabilitací po dlouhodobých hospitalizacích.

Organizace musí řešit zvyšování cen pohonných hmot, energií, ale také náklady na mzdy. Zaměstnává totiž pět zdravotních sester a patnáct pečovatelek.

„Náklady se zvedají opravdu značně, ale je to také o tom, že když chceme kvalitní lidi, musíme je zaplatit. A protože pracujeme sedm dní v týdnu, musíme dle zákoníku práce dávat příplatky za svátky a podobně. Tím pádem mzdové náklady rostou, ale dotace se nezvyšují,“ připomíná Marta Průša Sovová, ekonomka Českého červeného kříže a koordinátorka služby Alice.

Čtěte také

A adekvátně se podle ní nezvyšují ani úhrady zdravotních pojišťoven, a tak zaměstnancům není možné přiměřeně přidat na platech. „Samozřejmě naše děvčata mají nějaké potřeby a musí dostávat adekvátní plat. Pokud ho nedostanou v této organizaci, mohou odejít do jiné, kde ho dostanou. Když posoudíme mzdy například v nemocnici a u nás, tak je to nesrovnatelné,“ dodává.

V různých dotačních programech nyní Agentura domácí péče Alice žádá o víc peněz. „Chodíme na jednání, otravujeme úřady i zdravotní pojišťovny a snažíme se vydělávat, kde se dá. Například pořádáme školení a další aktivity a ty peníze, které jako Český červený kříž vyděláme, jdou na dofinancování pečovatelské služby,“ uvádí Marta Průša Sovová.

Jak potvrdil ředitel českobudějovické charity František Nestával, s napjatým rozpočtem se vzhledem ke zdražování potýkají i jejich služby.

Spustit audio

Související