Zdravotní stav Ariela Šarona se zlepšuje

12. leden 2006

Vývoj zdravotního stavu Ariela Šarona je nesporně pozitivní. V pondělí mu lékaři začali postupně snižovat dávky sedativ, která ho udržují v umělém spánku. V úterý uspokojivě reagoval na první zkoušky bolesti a pohnul pravou rukou a pravou nohou, tedy tou stranou těla, která by podle lékařů neměla být postižena, ale také levou rukou, což by mohlo znamenat, že by nemusel zůstat ochrnutý.

I všechny ostatní testy jeho tělesných funkcí dopadly uspokojivě, včetně Šaronovy reakce na hlas zvýšením krevního tlaku. Nyní už skoro samostatně dýchá, ale zatím se neprobral. Podle lékařů je stále předčasné odhadnout případné následky, dokud sedativa zcela neodezní, ale touto dobou už je premiér mimo bezprostřední ohrožení života. Snad lze aspoň říci, že navzdory všem prognózám Ariel Šaron překazil hlavám států výlet do Svaté země na svůj pohřeb.

Izrael si trochu vydechl, mezinárodní televizní štáby začaly balit stany před jeruzalémskou nemocnicí a izraelská média už nehodnotí Šaronovo dědictví a věnují se také jiným tématům. Jen levicový Haarec nepřestal hledat viníka premiérova stavu a přinesl zprávu, že se lékaři jeruzalémské nemocnice po první mrtvici dopustili chyby v diagnóze. Údajně neodhalili, že Šaron trpí vzácnou mozkovou chorobou jménem cerebrální amyloidní angiopatie, u které je riziko krvácení do mozku velmi vysoké, podají-li se pacientovi léky na ředění krve. Obvinění lékaři však prohlásili, že Šaronův zdravotní stav znali a riziko se rozhodli podstoupit.

I když zatím není známo, jestli nebo do jaké míry bude Ariel Šaron postižen, zejména jeho nejbližší spolupracovníci jsou optimističtí. Dokonce nevylučují, že se vrátí do politiky - jeho prozatímní zástupci v čele strany Kadima mu chtějí rezervovat první místo na kandidátce do parlamentních voleb. Prozatím je však oficiální jedničkou Kadimy, a tedy uchazečem o křeslo ministerského předsedy, úřadující premiér Ehud Olmert, na druhém volitelném místě figuruje Šimon Peres a na třetím nynější ministryně spravedlnosti Cipi Livni, která by v případě vítězství Kadimy měla v nové vládě obsadit resort zahraničí.

Popularita Šaronovy strany nejen nezeslábla, ale podle úterních průzkumů dokonce rekordně posílila. Kdyby se volby konaly dnes, získala by Kadima pod vedením Olmerta 44 parlamentních křesel. Opoziční Strana práce by jich obsadila jen 16 a Likud Binjamina Netanjahua 13. Ehud Olmert se díky svému věcnému a neokázalému vystupování a jednání ve chvílích krize zjevně osvědčil a jeho oblíbenost prudce vzrostla. Dokonce natolik, že jej za nejvhodnějšího adepta na příštího premiéra považuje 44% Izraelců, skoro dvakrát víc než Netanjahua. Přes čtyřicet procent lidí je také přesvědčeno, že by Olmert nejlépe zajistil bezpečnost země.

Bezpečnost se podle průzkumů opět stala nejvážnější starostí obyvatel Izraele, a vytlačila tak donedávna nejaktuálnější otázky sociální a ekonomické. Obavy ze zhoršení bezpečnostní situace vyvolal nejen možný odchod Ariela Šarona z politické scény, ale také stupňující se chaos a nezákonnost u Palestinců, na které se v posledních dnech poněkud pozapomnělo. Situace na palestinských územích se nadále zhoršuje, teroristická organizace Hamas získává stále víc příznivců a palestinská samospráva už nemá žádnou kontrolu. Jejím jediným záslužným krokem by ještě mohlo být zrušení parlamentních voleb 25. ledna, které by zabránilo legálnímu převzetí moci Hamasem. Izrael, ale i řada Palestinců se dodnes nevzdala naděje, že to předseda samoprávy Mahmúd Abbás udělá, i když by zrušení voleb zřejmě vyvolalo novou vlnu násilí proti Izraeli. V Abbásově nerozhodnosti jistě hraje podstatnou roli i to, že jakýkoli další odklad voleb kategoricky odmítají Spojené státy.

Také v Izraeli se znovu rozbíhá předvolební kampaň a nakrátko sjednocená politická scéna se opět rozdělila na soupeře. Kampaň obnovila Strana práce Amira Perece, který ji minulý týden ohleduplně pozastavil. Jeho poslanci naznačili, že nevyslyší výzvu předsedy Likudu Netanjahua, aby všechny politické strany solidárně schválily rozpočet na tento rok, a pomohly tak úřadujícímu premiéru Olmertovi, a obvinili Netanjahua, že využívá Šaronovy indispozice k získání politických bodů. Netanjahu zase nařídil svým ministrům odejít z vlády, což původně odložil kvůli premiérově zdravotnímu stavu. Zkrátka a dobře, volební termín 28. března se blíží a preference Kadimy neklesají, jak její soupeři čekali. A kdyby se do jejího čela vrátil zotavený Ariel Šaron, jejich šance na vítězství budou minimální.

Spustit audio