Zemědělci v Pardubickém kraji reagují na změnu klimatu, pěstují neobvyklé plodiny

15. září 2023 09:00

Někteří zemědělci v Pardubickém kraji reagují na změny počasí a pěstují dříve neobvyklé plodiny. Teplejší klima tak umožnilo třeba rozvoj sóji. Na tu se zaměřuje několik firem na Chrudimsku a Pardubicku.

Zvyšuje se i využití pro ostropestřec mariánský, který patří mezi léčivé byliny. A v Česku stoupá i obliba levandule.

„Stále více se v Česku daří teplomilnějším plodinám, které byly dříve obvyklé v jižnícch oblastech. Příkladem může být levandule, její osevní plochy vykazují v posledních letech rostoucí trend. Jsme v tomto ohledu blíže Provence než před dvaceti lety,” dodává mluvčí Agrární komory ČR Barbora Pánková.

Pěstitelka má vlastní pole, na kterém roste přes tři tisíce rostlin levandule

Podle prezidenta Agrární komory České republiky Jana Doležala se také zhoršují problémy se suchem, s nimiž se zemědělci potýkají každý rok.

„Nedostatek vody v půdě nesvědčí například bramborám, u kterých zastavuje růst a má vliv na kvalitu slupky či výskyt strupovitosti. Klimatické změny se dále projevují i nepředvídatelností počasí, v letošním roce zažíváme teplotní výkyvy nebo střídání horkých a suchých dní s přívalovými dešti. To zkomplikovalo pěstitelům sklizeň obilovin a olejnin, protože vlhké a polehlé porosty se špatně sklízejí," dodal Doležal.

V Pardubickém kraji pěstují sóju podniky v Tuněchodech, Orli a Kočí.

Spustit audio

Související